Snímanie obrazoviek zadarmo II: MWSnap

Július Pastierik  /  27. 11. 2006, 00:00

V dnešnom dieli seriálu o programoch pre snímanie obrazoviek si predstavíme poľský program MWSnap, ktorý nás príjemne prekvapí najmä svojimi možnosťami v oblasti pridávania kurzorov či rámcov do zosnímaných obrazoviek.

Podobne, ako minule predstavený program WinGrab, aj tento program môžeme o.i. používať v češtine. V oblasti zachytenia obrazoviek nám tento program ponúka už viac volieb – okrem celej pracovnej plochy a aktívneho okna je to aj časť pracovnej plochy s pevne preddefinovanými rozmermi alebo ľubovoľný obdĺžnikový výrez. V rámci preddefinovaných rozmerov si tieto môžeme ľubovoľne nastaviť a zmeniť, pričom máme k dispozícii aj niekoľko preddefinovaných rozmerov. Žiaľ, na rozdiel od svojho minule predstaveného kolegu tu nenájdeme možnosť časového snímania obrazoviek, ale iba ukladanie pomocou horúcich kláves (ktoré môžeme ľubovoľne nastaviť) alebo pomocou výberu z menu.

MWSnap

Program umožňuje automatické ukladanie zosnímaných obrazoviek do piatich formátov: BMP, JPG, GIF, PNG alebo TIF, ale naraz iba do jedného z nich. Možnosť ukladania do GIF formátu však určite mnohých osloví, pretože je to veľmi rozšírený formát pre zobrazovanie napr. tlačidiel na internetových stránkach. Práve v tejto súvislosti nás určite zaujme aj možnosť následnej jednoduchej úpravy zosnímanej obrazovky – jej otočenie vo vodorovnom alebo zvislom smere a pridanie rámca (orámovania).

MWSnap

Pokiaľ snímame obrazovky pre účely príručiek, návodov a pod., určite sa stretneme s potrebou vloženia kurzora. Minule predstavený program WinGrab to síce dokázal robiť automaticky, ale to nám nie vždy vyhovuje – niekedy totiž potrebujeme vložiť kurzor aj inde, než sa aktuálne nachádza v okamihu snímania obrazovky. A práve vtedy sa nám bude viac hodiť program MWSnap, ktorý umožňuje pridať vybraný kurzor (v ponuke je 20 druhov kurzorov) na ľubovoľné miesto – pričom nie sme obmedzení iba jedným vložením, ale môžeme ich vložiť ľubovoľný počet. Toto využijeme napr. tak, že zosnímame iba jednu obrazovku, vložíme do nej viac kurzorov na potrebné miesta a následne v grafickom editore ju „rozstriháme“ na potrebné výrezy.

MWSnapAj v tomto programe nájdeme niekoľko doplnkov, ktoré nám môžu spríjemniť inú prácu, ako je práve snímanie obrazoviek. Medzi takéto môžeme zaradiť zvislé a vodorovné pravítko, lupu, určovanie farby (v štyroch rôznych informačných údajoch – RGB farba, HTML farba, Delphi farba a systémová farba) a informačné okienko o okne, nad ktorým sa nachádzame.

Internet: http://www.mirekw.com/winfreeware/mwsnap.html

MWSnap


Neprehliadnite: