B. Brestenská: Od homo sapiens po homo mobilus

Tlačový servis  /  15. 11. 2006, 19:00

Na tému vzdelávania v eGovernmente, konkrétne o finišujúcom projekte Infovek, vystúpila Beáta Brestenská z Prírodovedeckej fakulty UK Bratislava. Jedným z cieľov projektu Infovek, ktorý začal v roku 2004, je spopularizovanie modernej formy výučby medzi učiteľmi, a to prechodom z tradičnej výučby z kníh na elektronickú, interaktívnu formu výučby.

Už nestačí byť Homo Sapiens. Život stále viac vyžaduje, aby sme sa vzdelávali celý život, a aby sme vedeli komunikovať a byť mobilní,“ povedala Brestenská. Učitelia, ktorí sa chcú aj naďalej vzdelávať, môžu takto motivovať aj svojich žiakov.

Do dnešného dňa projektom Infovek prešlo takmer 53-tisíc učiteľov a zapájajú sa stále ďalší, pričom učitelia sa chcú vzdelávať dobrovoľne aj naďalej.

Na margo očakávaní zamestnávateľov zo súkromnej sféry od absolventov stredných a vysokých škôl poznamenala, že zamestnávatelia požadujú:

  • veľkú mieru samostatnosti,

  • schopnosť spolupracovať v skupine,

  • systémové myslenie,

  • metakognitívne kompetencie, reflexiu a kritické myslenie.

Ide im teda o to, aby absolventi komunikovali a navzájom kooperovali, zvládali riešenie problémov , boli tvoriví, samostatní, zodpovední a výkonní, aby boli schopní premýšľať, argumentovať a ďalej sa vzdelávať.

Dôležitosť vzdelávania podčiarkol aj výsledok dotazníkového prieskumu medzi učiteľmi, podľa ktorého je úroveň vzdelania v oblasti informačných technológií minimálna. „Považujem to aj za dôsledok nedostatočných finančných prostriedkov, ako aj technických možností,“ uzavrela Brestenská.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Neprehliadnite: