Cenu ITAPA 2006 získali MDPT, Ústavný súd SR a MUDr. Andrej Thurzo

Tlačový servis  /  15. 11. 2006, 16:49

V rámci jubilejného 5. ročníka medzinárodného kongresu ITAPA 2006 boli vyhodnotené najlepšie projekty a osobnosť v informatizácii verejnej správy. Cenu ITAPA 2006 za najlepší nový informatizačný projekt v oblasti služieb verejnej správy získal projekt „Digitálne štúrovstvo na školách” Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT). Titul eGovernment lídra za prínos v oblasti informatizácie verejnej správy si odniesol MUDr. Andrej Thurzo a prvenstvo v kategórii Zlepšovanie procesov Ústavný súd SR za projekt „Elektronický register podaní”.

V súťaži bolo hodnotených 38 projektov a nominácií osobností, ktoré prihlásili inštitúcie štátnej správy a samosprávy, IT spoločnosti alebo akademická obec. Hlavným kritériom hodnotenia jednotlivých projektov bol ich reálny prínos pre občana a zefektívnenie služieb a procesov vo verejnej správe. Projekty súťažili v kategóriách „Nové služby“ a „Zlepšovanie procesov“ a nominované osobnosti v kategórii „eGovernment líder“.

V kategórii „Nové služby“, kde porota hodnotí prínos služby pre občana, zvíťazil projekt Digitálne štúrovstvo na školách, realizovaný prostredníctvom a z iniciatívy splnomocnenca vlády SR pre informatizáciu spoločnosti (MDPT). Cieľom projektu je zvyšovanie digitálnej gramotnosti obyvateľstva prostredníctvom vytvorenia vzdelávacích centier na školách s prístupom na internet, kde bude zabezpečená dostupnosť internetu a služieb eGovernmentu, ako i konzultačná podpora odborníkov zabezpečených školou pre potreby občana. Projekt využíva existujúce technické prostriedky na školách a umožňuje plnohodnotne využívať infraštruktúru i v čase mimo vyučovania na školách. Projekt prihlásil Miroslav Kukučka, splnomocnenec vlády SR pre informatizáciu spoločnosti (MDPT SR) a jeho realizátorom je MDPT SR.

V kategórii „Zlepšovanie procesov“ je hodnotená miera prispenia projektu k zefektívneniu činnosti inštitúcie alebo poskytovaniu konkrétnych služieb. Víťazom v tejto kategórii sa stal projekt Elektronický register podaní Ústavného súdu SR. Projekt rieši najmä zefektívnenie rozhodovacej činnosti ústavného súdu, zefektívnenie prístupu verejnosti k rozhodnutiam ústavného súdu, či vybudovanie elektronického archívu registra podaní ústavného súd. Projektom bol vyvinutý a zavedený nástroj na podporu skupinovej práce so spismi. Projekt prihlásil a aj realizoval Ústavný súd SR - odbor IT.

„eGovernment lídrom“ sa stal MUDr. Andrej Thurzo, ktorý je priekopníkom digitalizácie štúdia, výučby a infraštruktúry na Lekárskej fakulte UK. Je autorom projektov BSM ON-LINE, LF UK ON-LINE, navyše sa mu podarilo presadiť realizáciu projektu LF UK ON-LINE(2006), ktorý priniesol veľké zmeny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Jeho veľkým prínosom je presadenie spolupráce s centrálnym identifikačným systémom rektorátu UK a tiež inštalácie technológie bezdrôtového Internetu v areáli fakulty a Medickej záhrady. Výrazne zmenil vnímanie Internetu a moderných technológií budúcich doktorov, priniesol zmenu v spôsoboch štúdia a výučby a priblížil informačné zdroje Internetu akademickej obci. Na ocenenie bol navrhnutý Bratislavským Spolkom Medikov.

Neprehliadnite: