Tvoríme WAP/WML stránky VI. časť

Jaroslav Pitoňák  /  10. 11. 2006, 00:00

V predchádzajúcich častiach seriálu sme si ukázali ako si vytvoriť vlastnú WAP stránku. Ale kde umiestniť hotovú WAP prezentáciu? Ako a kde ju spropagovať a zabezpečiť aby mala finančný príjem? Ako si skontrolovať validitu zdrojového kódu?

WAP Hosting


Dnes už má každá kvalitná webhostingová spoločnosť, ako napr. Webhosting.inet.sk, vo svojich produktoch aj podporu WAP/WML stránok. Stačí si teda vybrať názov domény a webhostingový balík podľa vašich potrieb. Ak už máte internetovú stránku a máte záujem prevádzkovať aj jej WAP verziu, stačí si vytvoriť subdoménu wap.vašastránka.sk, pod ktorú si umiestnite vašu WAP prezentáciu.

V prípade ak nekladiete veľké nároky na hosting, môžete si vašu WAP stránku umiestniť bezplatne na projekte WAP4u.sk. Po registrácii získate 15 MB priestoru pre vašu prezentáciu a doménu v tvare http://nieco.wap4u.sk.
 

Validita WAP stránky

Po umiestnení vašej WAP stránky na server je vhodné si skontrolovať či vaša stránka spĺňa štandardy. Môže sa totižto stať, že vo vašom telefóne sa stránka zobrazí korektne, ale užívateľ s iným typom telefónu sa už na stránku nedostane.  Na overenie validity môžete použiť niektorý z nasledujúcich online validátorov:
Validome. org - http://www.validome.org/
W3Schools WML Validator - http://www.w3schools.com/wap/wml_validate.asp

 

Spropagovanie WAP stránky

Aby ste si zabezpečili návštevníkov pre vašu WAP stránku, je potrebné ju zaregistrovať do katalógov a vyhľadávačov WAP stránok, príp. vymeniť si odkazy s inými stránkami, alebo zapojiť sa do systému výmeny reklamných bannerov.

 

Slovenské a české katalógy / vyhľadávače WAP stránok

Počet česko-slovenských vyhľadávačov sa dá žial spočítať na jednej ruke:

WapMánia.skhttp://www.wapmania.sk/
Wapstránky.cz - http://www.wapstranky.cz/katalog.php
Tiscali.cz - http://waper.tiscali.cz/
Phonesoft.cz - http://www.phonesoft.cz/kategorie.php?sekce=wap

Stránku si môžete zaregistrovať aj do katalógov, ktoré sú súčasťou WAP portálov ako http://wap.fun-online.sk, http://wap.kayle.sk, http://wap.rokli.net a http://wap.sk-fun.sk

 

Zahraničné katalógy /vyhľadávače WAP stránok

Google.com - http://wap.google.com/wml alebo http://wap.google.com/pda
WAP stránku si do google pridáte na adrese: http://www.google.com/intl/en_extra/wap.html prípadne uložením mapy stránok na www.google.com/webmasters/sitemaps/
WAP All World - http://wapall.com/
WAP it out - http://www.wapitout.com/
WAPCatalog - http://www.wapcatalog.com/
WAP Finder - http://wapfinder.ch/
WapGate.pl - http://www.wapgate.pl/katalog.phtml
Mopilot.com - http://mopilot.com/
Molipo.de - http://www.molipo.de/
Seek4Wap - http://www.seek4wap.com/
SurfWAP - http://surfwap.com/

 

Výmenný reklamný systém

Podporiť návštevnosť vašej WAP stránky môžete aj zapojením sa do výmenného systému reklamných bannerov. Na vašej stránke sa budú zobrazovať reklamné prúžky na iné WAP stránky a naopak váš reklamný banner sa bude zobrazovať na druhých stránkach.

Na Slovensku ako jediná túto službu ponúka stránka http://www.wbanners.sk/  Wbanners je systém výmeny bannerov na wap stránkach. Registrovaný užívateľ si umiestni na svoju WAP stránku WML kód generujúci reklamný banner. Za zobrazovanie reklamných bannerov získava kredity, ktoré je možné použiť na realizovanie vlastných reklamných kampaní. Výmenný pomer je 1:1. Stav vašich reklamných kampaní si môžete kontrolovať aj priamo cez mobilný telefón na adrese http://wap.wbanners.sk

 

Zarábajte s vašou WAP stránkou

Mnohí tvorcovia WAP stránok to poznajú, vytvoríte si WAP stránku a venujete jej všetok voľný čas aby ste mali čím najvyššiu návštevnosť a aby sa ľudia na stránku stále vracali. Samozrejme okrem toho máte ešte aj finančné výdavky za doménu, webhosting a pripojenie na internet. Ale ako docieliť aby si WAP stránka aspoň na časť týchto výdavkov zarobila sama? Možnosti sú oproti internetovým stránkam dosť obmedzené, ale predsa len existujú. Jednu z nich si predstavíme.

admob - The Mobile Advertising Market Place
Systém stránky http://www.admob.com/ funguje na princípe Pay Per Click, t.j. na vašu WAP stránku si umiestnite zdrojový kód, následne sa vám na stránke začnú zobrazovať textové reklamy, a za každé kliknutie na reklamu návštevníkmi vašich stránok vám pribudne na účet 0,05 až 0,50 dolára. Pri dobrej návštevnosti si tak ročne môžete zarobiť aj niekoľko stoviek dolárov.

Ako na to?
Pre umiestnenie systému admob na vašu wap stránku potrebujete aspoň základnú znalosť angličtiny, emailovú adresu a samozrejme pripojenie na internet. Na úvodnej stránke na http://www.admob.com/ kliknite na Register now - its free!, následne zadajte emailovú adresu a heslo ktoré chcete používať na stránke. Po úspešnej registrácii kliknite v pravom okienku (Start Making Money) na Add Your First Site.

V nasledujúcom formulári si môžete vybrať spôsob vyplácania zarobených peňazí. Buď šekom (Pay me via check) kde musíte vyplniť vaše kontaktné údaje na ktoré vám bude šek zaslaný poštou. Následne si ho môžete nechať vyplatiť vo vašej banke. Druhá možnosť vyplácania je prevodom na váš PayPal účet, k tomu je potrebné mať vytvorený účet na stránke http://www.paypal.com/.

Na nasledujúcej stránke už vyplníte údaje o vašej stránke. Nezabúdajte, že vačšina zadávateľov reklamy na http://www.admob.com/ je z anglicky hovoriacich krajín, čiže aj popis vašej stránky by mal byť v tomto jazyku. V spodnej časti formulára odporúčam zaškrtnúť Auto Approve, tým pádom ak niekto bude mať záujem o reklamu na vašej stránke, bude automaticky schválený.

Následne je už len systém pre vašu stránku aktivovať. To dosiahnete umiestnením zdrojoveho kódu na vašu WAP stránku. Kliknite pre to na site install code, kde na výber viacero možností.

Ak je Vaša stránka vytvorená v jednom z týchto štyroch jazykoch (PHP, JSP, ASP, CGI/PERL) vyberte si možnosť 1a. Direct Link, kliknite na daný jazyk, skopírujte zdrojový kód z okienka a umiestite ho na vašu WAP stránku. Po testovaní, prepíšte mod_mode z test na live a možete zarábať.

Ak máte stránku vytvorenú vo WML, príp. XHTML vyberte si možnosť 1b. Links Page kde si skopirujete zdojový kód <a href ... a umiestnite si ho na stránku.

Pri oboch možnostiach doporučujem umiestniť zdrojové kódy na vrchnej časti stránky, kde je väčšia šanca, že si návštevník stránky danú reklamu všimne a otvorí ju.

Umiestnením zdrojových kódov je systém funkčný, začnú sa prihlasovať prvý inzerenti a vy môžete zarábať. Štatistiku si môžete pozrieť kedykoľvek po prihlásení na stránke http://www.admob.com/ pod odkazom My Sites. Ak máte viacero stránok, môžete si ich taktiež kedykoľvek pridať, bez nutnosti opätovnej registrácie.

Umiestnili ste na stránku kód a nezobrazuje sa vám reklama?

Nezúfajte, nie je to vašou chybou. Jednotlivý inzerenti majú totižto možnosť špecifikovať komu presne sa má daná reklama zobrazovať, napr. si zvolia možnosť len pre návštevníkov s telefónmi značky Nokia a LG, s operačným systémom Symbian a pôvodom zo západnej európy. Tým pádom ak nespĺňate podmienky, reklama sa nezobrazí.

Neprehliadnite: