XHTML - hypertext: A

Peter Druska  /  30. 10. 2006, 00:00

Hypertext je to najdôležitejšie, čo internet robí internetom. Práve preklikávanie sa cez odkazy rôznych webových stránok sa volá hypertext, pričom slovo hypertext sa dá preložiť ako nadtext, alebo aj text, ktorým sa spája viac zdanlivo nesúrodých zdrojov do jedného celku. Nechodí sa za sebou (lineárne), ale vo vrstvách. A práve hypertextovými odkazmi, ktoré sa píšu do elementu <body>..</body>, sa budeme zaoberať v tomto článku.

Párová značka odkazov a

Ako sme už spomenuli v predošlých riadkoch, značka a sa používa na odlíšenie textu od hypertextu. To znamená, že nemusíme písať: štandardy tvorby webových stránok nájdete na adrese http://w3.org, stačí:

<a href="http://w3.org" title="W3 Konzorcium">Štandardy
tvorby webových stránok</a> sú veľmi dôležité.

Výstup v prehliadači bude vyzerať takto:
Štandardy tvorby webových stránok sú veľmi dôležité.

Keď si dobre všimneme, značka a v sebe obsahuje ešte dva atribúty. Nimi sú href="" a title="". Atribút href="" obsahuje URL adresu, na ktorú odkazom ukazujeme, a po kliknutí na odkaz na danú stránku prejdeme. Atribút title="" obsahuje podrobnejší popis odkazu, pretože by bolo nevhodné písať dlhý text, ktorý slúži ako odkaz. Bolo by to kontraproduktívne. Tento popis uvidíme, keď dlhšie podržíme kurzor myši nad daným odkazom.

Toto je hypertext.

Odkazy – kotvy

Niekedy chceme urobiť odkaz len v rámci jednej webovej strany, teda otvoríme si povedzme časť „kontakt“ a tam bude na nás svietiť ponuka rôznych odkazov. Po kliknutí na nejaký z nich však ostaneme na strane „kontakt“, ale skočíme na iné miesto v tomto „kontakte“.

Do webovej stránky sa to zapisuje podobne, ako odkaz mimo aktuálne otvoreného dokumentu, až na jeden rozdiel. Konkrétny príklad:

<p>
<a href="#dole" title="skoč dole">Skoč dole</a>
.
.
Nejaký dlhý text...
.
.
</p>

<p id="dole">
.
.
Odsek, na ktorý chceme skočiť...
.
.
</p>

Po kliknutí na odkaz s atribútom href="#dole" sa zameranie prehliadača posunie na časť dokumentu, kde sa vyskytne element s atribútom id="dole". A nemusíme sa obmedzovať len na skákanie nadol. Aj skákanie nahor existuje. Napríklad:

<p id="skok">
.
.
Odsek, na ktorý chceme skočiť...
.
.
</p>

<p>
.
.
Nejaký dlhý text...
.
.
<a href="#skok" title="skoč hore">Skoč hore</a>
</p>

Funguje to jednoducho. Proste do atribútu href="" napíšeme meno (identifikátor) časti, na ktorú chceme skočiť s mriežkou (#) na začiatku. No a časť, na ktorú skáčeme, jednoducho označíme atribútom id="" a do jeho obsahu napíšeme dané meno.

Takže. Využívajte, odkazujte, skáčte. Na škodu to nie je. Ďakujem za pozornosť.

Neprehliadnite: