Microsoft nakoniec poskytne prístup antivírusovým spoločnostiam do Visty

Michal Kyžňanský  /  17. 10. 2006, 00:00

Rozhodnutie Microsoftu o zamedzení prístupu antivírusových spoločností do nového operačného systému vyvolalo nielen veľkú vlnu kritiky u týchto spoločností, ale aj všeobecne. Microsoft však neodolal vonkajším tlakom a nakoniec udeľuje prístup firmám ako McAfee a Symantec do jadra – kernelu nového operačného systému.

Tento náhly obrat uspokojil aj posledné hlasy odporcov, ktorí mali strach z nedostatočnej miery zabezpečenia nového operačného systému. Experti varovali pred týmto krokom Microsoftu, ktorý sa chcel uzavrieť a vytvoriť v systéme vákuum, do ktorého nemajú prístup ani antivírusové programy. Obavy boli hlavne z možných vírusových hrozieb, proti ktorým by tak externé bezpečnostné programy nemohli efektívne bojovať. Rozhorčená firma McAfee nedávno vydala v novinách Financial Times vyjadrenie v ktorom tvrdí: “Microsoft chce vytvoriť svet jednej firmy, ktorá sa stará nielen o beh takmer všetkých počítačov na svete, ale chce vziať do svojich rúk aj ich bezpečnosť.„

Rozhodnutie o udelení prístupu do jadra a poskytnutí častí kódu potrebných na kvalitnú integráciu antivírusových programov prišlo v poslednej chvíli. Antivírusové spoločnosti ale nie sú nadšené časom, ktorý im ostáva na finalizácie svojich výrobkov pre nový operačný systém Vista. Steve Ballmer povedal, že informácie, ktoré antivírusové spoločnosti potrebujú k implementácií svojich programov do Visty im budú doručené dnes.

Neprehliadnite: