IBM s novým procesorom Power6 pôjde až za hranicu 4-5 GHz

Michal Kyžňanský  /  10. 10. 2006, 00:00

Terajší vývoj procesorov sa pomaly odvracia od filozofie vyššia frekvencia = vyšší výkon a začína uprednostňovať zvyšovanie počtu jadier na dosiahnutie výkonnostných skokov. IBM však robí krok späť a v novej procesorovej rade Power6 chce vsadiť na rapídne zvýšenie frekvencie procesora až k hraniciam 4-5 GHz.

Ďalšie špecifikácie pripravovaného procesora Power6 sú L2 cache pamäť o veľkosti 8 MB, 65 nm SOI proces výroby a maximálna rýchlosť komunikácie s externou pamäťou - 75 GB/s. Vyrábaný bude 65 nm technológiou výroby. Oproti predchodcovi Power5 je to dvojnásobné zvýšenie frekvencie a priepustnosti bez zvýšenia energetickej spotreby. Na trhu sa Power6 objaví pravdepodobne v polovici roku 2007.

„Celý systém prešiel transformáciou. Nie je možné dostatočne zvýšiť výkon iba zvýšením počtu jadier, ak neupravíme priepustnosť a veľkosť cache pamäte”, povedal Brad McCredie, pracovník IBM.

Pri ohlásenej frekvencií je možné, že Power6 predbehne aj Intel, ktorého jednojadrová verzia Pentia bola taktovaná na frekvenciu 3.8 GHz a pri dvojjadrových modeloch Core 2 Duo bola frekvencia znížená (najviac okolo 3 GHz), kvôli zachovaniu nízkej energetickej spotreby.

Neprehliadnite: