Čo vieme, alebo nevieme o AMD K8L

Michal Kyžňanský  /  11. 10. 2006, 00:00

V dielňach AMD podobne ako u Intelu sa nezaháľa, a tvrdo sa pracuje na novej procesorovej rade od AMD - K8L. Tá má zahŕňať procesory s jedným, dvoma jadrami, ale aj natívne štvorjadrové procesory. Pozrieme sa trošku do budúcnosti a ukážeme si tzv. roadmapu, zároveň bližšie si predstavíme základné črty rady K8L. Vynára sa však viac a viac konfliktných informácií o tejto procesorovej rade.

Nová rada K8L, ktorá vystrieda dnešnú K8, prinesie so sebou niekoľko zmien. Celá rada sa nebude týkať len uvedenia štvorjadrových procesorov, ale zasiahne všetky produkty AMD. Samotný názov K8L možno preložiť ako K8,50 – z rímskeho označovania číslic L – 50. Najzaujímavejšie prvky, ktoré vieme o novej rade sú, že prinesie zo sebou nový socket AM2+, a HyperTransport 3.0. Socket AM2+ bude samozrejme spätne kompatibilný s radou K8, a K8L so socketom AM2.Obmedzenie sa bude týkať len frekvencie a rýchlosti HyperTransportu u dvojice K8L a socketu AM2. Hovorilo sa aj o sockete AM3, ale ten sa pravdepodobne objaví až v roku 2008 pri prechode na 45 nm technológiou výroby.

HyperTransport
Ide o dvojsmernú vysokorýchlostnú zbernicu s nízkou latenciou, ktorú používa už široká škála firiem (ATI Technologies, NVIDIA, VIA, SiS, AMD, Apple Computer, HP, Sun Microsystems, IBM). HyperTransport je aktuálne dostupný v troch verziách. Verzia 1.0, verzia 2.0 alebo inak nazývaná Link a nová verzia 3.0, ktorá bude obsiahnutá v rade K8L procesorov od AMD. Intel sa zatiaľ stále pridržiava zdieľanej zbernice, ktorá je pomalšia ako HyperTransport.

Vezia 1.0 pracuje na frekvencií 800 MHz a jej priepustnosť dosahuje 6,4GB/s, Verzia 2.0 na frekvencií 1 GHz s priepustnosťou 8 GB/s. Nová verzia 3.0 má frekvenciu škáľovatelnú a bude vždy predstavovať 75 % frekvencie procesora. Maximálne podporovaná frekvencia bude 2,6GHz s dosahovanou priepustnosťou až 20,8 GB/s.



Názvom K8L sa označuje nová rada procesorov založená na novej architektúre – architektúre K8L. Skoršie zdroje hovoria o troch jadrách s kódovým označením Barcelona (nová architektúra, ale podpora iba HT 2.0, uvedenie 2. kvartál 2007), Budapest (podpora HT 3.0, uvedenie 4. kvartál 2007) a Shanghai (uvedenie v 1.-2. kvartáli 2007). Server hkepc.com však zverejnil najnovšiu vývojovú cestu desktopovej platformy AMD, ktorá však neobsahuje ani zmienku o spomínaných troch jadrách. Informácie sú nejasné, preto sa ako jediná prijateľná možnosť javí to, že spomínané tri jadrá sú určené pre servery a ide o jadrá Opteronu. Server www.hkepc.com ďalej uvádza, že prvý štvorjadrový desktopový procesor založený na architektúre K8L by sa mal objaviť v 3. kvartáli roku 2007. Jeho označenie by malo byť Altair.

Altair
Má ísť o natívny štvorjadrový procesor, ktorý bude predstavený pod menom Athlon 64 FX a Athlon 64 X4. Athlon 64 FX (so socketom F+) je určený pre platformu 4x4, ktorá má byť výkonnostnou vlajkovou loďou AMD. Athlon 64 X4 bude určený pre desktopové high-end zostavy. Altair má byť taktovaný niekde v rozmedzí 2,7 -2,9 GHz a obsahovať 512 KB L2 cache na jadro, čiže dokopy 2 MB L2 cache. Zaujímavosťou je aj pridanie jednej zdieľanej L3 cache pamäte pre všetky 4 jadrá o veľkosti 2 MB. HyperTransport verzie 3.0 samozrejme nebude chýbať. Vyrábaný má byť 65 nm technológiou výroby, SOI a jeho maximálna spotreba energie má byť na úrovni 125 W.

Antares a Ancturus
Okrem štvorjadrových procesorov si v rade K8L nájdu miesto aj dva varianty dvojjadrových šeliem. Antares by mal prísť na trh v 3. kvartáli roku 2007 a Ancturus vo 4. kvartáli. Antares je určený pre mainstream a jeho frekvencia sa bude pohybovať v rozpätí 2,0 – 2,9 GHz. Ancturus bude určený pre nižšiu vrstvu a tomu zodpovedá aj jeho frekvencia – 2,1 – 2,3 GHz. Veľkosť cache pamäte L2 bude u oboch typov procesorov rovnaká, teda 512 KB pre každé jadro, spolu 1 MB. Zdieľanú L3 cache pamäť o veľkosti 2 MB bude mať iba Antares. Oba modely však budú disponovať HyperTransport zbernicou verzie 3.0. Maximálna spotreba sa u Antaresu bude pohybovať na úrovniach 35/65/89 W a u Ancturusu na úrovni 65 W.

Spica
Hlavnou prednosťou tohto modelu má byť cena a tomu zodpovedá aj jeho výkonnosť. Jeho úlohou je nahradiť model Orleans Athlon 64. Bude zameraný na low-end trh a disponovať iba s jedným jadrom. To však bude založené na novej architektúre K8L. Jeho príchod je naplánovaný na 4. kvartál 2007.



Čo sa týka Intelu a AMD, v 3. kvartáli roku 2007 by sa mali stretnúť tvárou v tvár dva štvorjadrové modely – Altair a Yorkfield XE – Extreme Edition. Každý procesor sa však vybral svojou cestou. Zatiaľ, čo AMD vyhlasuje, že Altair bude natívny quad-core s rozdelenou L2 cache pamäťou na 4 časti po 512 KB pre každé jadro, Intel dosiahne pri 45 nm technológií výroby až 2x 6 MB spoločnej L2 cache pamäte. Taktiež frekvencie Yorkfieldu budú zreteľne vyššie – 3,46-3,74GHz. Intel tiež pracuje na novej inštrukčnej sade (podobne aj AMD) o ktorej preniklo zopár informácií von. Má sa jednať o sadu nových grafických a multimediálnych inštrukcií - SSE4. Yorkfield by mal byť tiež natívny quad-core procesor, ale spoločná L2 cache pamäť mu veľmi nepomáha k tomuto označeniu.

Dobre vieme, že plány do budúcnosti nemusia byť vždy presné, ale firmy vyrábajúce procesory sa ich vždy pridŕžajú v čo najmenších odchýlkach. Počkajme si kým sa oblaky zahaľujúce budúci vývoj procesorov AMD rozplynú a definujú sa presné štandardy, názvy a dátumy uvedenia jednotlivých jadier a produktov.

Zdroj:

www.hkepc.com
www.theinquirer.com
http://en.wikipedia.org

Neprehliadnite: