Microsoft: Vista si dá na pirátov pozor!

Michal Kyžňanský  /  06. 10. 2006, 00:00

Podľa Microsoftu má mať nový operačný systém skutočne širokú paletu integrovaných nástrojov, ktoré odhalia, či ide o pirátsku verziu. Neostane však len pri slovách, pirátska Vista bude aj konať.

Prvým obmedzením, ktoré systém vykoná pri podozrení, že ide o pirátsku kópiu bude zamedzenie prístupu k asi najviac diskutovanej zložke Visty – grafickému rozhraniu Aero. Ak nebude zakúpená legitímna - legálna kópia Visty do 30 dní, na rad prídu ďalšie obmedzenia.

Počítač sa pre vás stane takmer nepoužiteľným. Vista vám dovolí použiť váš internetový prehliadač iba jednu hodinu, raz za určitý čas. Jediné čo vám ostane je základný prístup k dokumentom na počítači a možnosť prihlásiť sa. Spúšťanie sofistikovanejších programov, alebo e-mailového klienta Outlook bude blokované.

Úlohou anti-pirátskych nástrojov priamo integrovaných vo Viste bude vykonať interné testy systému, jeho integrity a hlavne určiť či sa jedná o pirátsku kópiu, bez nutnosti spojenia sa so stránkou Microsoftu. Ďalej Microsoft uvádza, že si na pirátov skutočne posvieti a to hlavne na firemných. Podobné technológie zabezpečenia bude obsahovať aj serverová verzia – Longhorn.

Microsoft má plné právo úplne zamedziť fungovaniu pirátskych kópií Visty, ale už aj čiastočné obmedzenie funkčnosti je veľkým krokom dopredu oproti minulosti. Je však otázke dokedy vydržia tieto zabezpečovacie systémy a ako dlho bude trvať hackerom, kým objavia svoje cestičky na ich obídenie. Uvedenie Visty je naplánované na november tohto roka, avšak pre zákazníkov sa uvedenia dočkáme až v januári 2007.

Neprehliadnite: