XnView Pocket – šikovný pomocník

Redakcia Inet.sk  /  02. 10. 2006, 01:59

PDA už od svojho základného vybavenia ponúka rôzne možnosti využitia. Okrem klasického organizovania môžete napríklad písať texty, vytvárať prezentácie, tabuľky a množstvo iných užitočných vecí. V niektorých prípadoch však potrebujete využiť svoje PDA ako mobilnú galériu, kedy okrem prehliadania potrebujete aj niektoré základné funkcie pre prácu s obrázkami. Vtedy už základné vybavenie PDA nestačí a radšej siahnete po komplexnom riešení ako je práve program XnView Pocket, ktorý si predstavíme v tomto článku.

XnView Pocket je mobilná verzia programu XnView, ktorý určite niektorí z Vás poznajú aj zo stolných počítačov, pričom XnView Pocket nezaostáva funkciami za svojim veľkým bratom. Obidve verzie sú dostupné ako freeware, čo im hneď na začiatku dáva bod k dobru, ale my sa budeme podrobne venovať len pocket verzii. Táto verzia je dostupná pre platformu Pocket PC a to konkrétne pre procesory ARM, SH3, MIPS, ako aj Pocket PC 2002 – 2005 (Xscale).

Program XnView Pocket dokáže zobraziť formáty jpeg / jfif, gif, bmp, png, 2bp, tif, pcx, pbm, pgm, ppm, pnm, xbm, xpm, tga, ico, pričom dokáže pracovať s formátmi jpeg, gif, bmp, tga, png. Okrem toho zobrazuje aj exif a iptc informácie o obrázkoch.

Užívateľské prostredie je jednoduché a prívetivé. Pri prvom spustení Vás privíta Wizard screen (obrázok 1), ten si však môžete vypnúť v nastaveniach. Táto obrazovka Vám poskytuje 6 základných možností, s ktorými môžete začať svoju prácu s týmto programom. Okrem klasického prezerania obsahu adresára a pamäťovej karty si môžete vytvoriť, resp. otvoriť vlastný album, zmeniť nastavenia, ako aj vytvoriť vlastnú slideshow.

Prostredie XnView Pocket umožňuje zobrazovať obrázky až v 6 režimoch, konkrétne v náhľadoch, zozname, detailoch, ako filmový pás, v plnej veľkosti a na celú obrazovku. Medzi týmito režimami sa dá plynule prepínať, štandardne sa však obrázky zobrazujú v náhľadoch (obrázok 2).

Hlavné menu obsahuje tri vetvy a to File, View a Tools a päť ovládacích ikoniek (slideshow, full screen, delete, information, favorites). Vetva File (obrázok 3) slúži pre rýchlu správu obrázkov, ako je napríklad kopírovanie, mazanie a prechod medzi jednotlivými adresármi a pamäťovými kartami. Vetva View (obrázok 4) slúži najmä pre jednoduché prepínanie medzi zobrazovacími režimami a usporiadanie obrázkov podľa rôznych kritérií. Vetva Tools (obrázok 5) obsahuje rôzne užitočné nástroje a to od konvertovania cez rotáciu až po zmenu veľkosti obrázku. Okrem iného umožňuje zasielanie obrázkov cez e-mail alebo IrDa, vytvorenie albumu, ako aj vlastnej slideshow (ako .exe súbor). Zaujímavou je aj funkcia Capture, ktorá po Vami nastavenej dobe zachytí aktuálny obsah obrazovky.



Nastavenia tohto programu obsahujú šesť záložiek. V záložke General si môžete zmeniť napr. jazyk, pričom na výber máte deväť jazykových mutácií (angličtina, francúzština, nemčina, taliančina, maďarčina, španielčina, poľština, dánština a ruština). V záložke Browser si môžete nastaviť kvalitu náhľadov, ako aj veľkosť písma a podobne. Naopak záložka Viewer umožňuje nastaviť, či sa bude dať obrázok pohybovať perom alebo farbu jeho pozadia. V záložke Slideshow si môžete nastaviť čas medzi zobrazením jednotlivých obrázkov, či sa majú použiť prechodové efekty, ale aj napríklad nastaviť hudobné pozadie. V záložke Buttons môžete pre zmenu k jednotlivým klávesám Vášho PDA priradiť konkrétne funkcie. V poslednej záložke Associations môžete konečne nastaviť, ktoré typy obrázkov má XnView Pocket otvárať.

XnView Pocket je vynikajúci program, ktorý má široké možnosti. K jeho nevýhodám patrí občasná pomalosť pri úpravách obrázkov a nutnosť potvrdzovať každé prepisovanie už existujúceho obrázku, čo mierne spomaľuje celý proces hromadných úprav. Napriek tomu, ak hľadáte lacné a kvalitné riešenie, ktoré Vám umožní spravovať a upravovať Vaše obrázky/fotografie, tak už nemusíte hľadať, XnView Pocket je to pravé pre Vás.

Názov programu: XnView Pocket [stiahnuť]
Veľkosť inštalačného balíčku (cab): 1,63 MB
Jazykové prostredie programu: Angličtina

Hodnotenie: 8 / 10
+ cena (freeware)
+ jednoduché a užívateľsky prívetivé prostredie
+ rôzne užitočné funkcie
- občasná pomalosť

Neprehliadnite: