Microsoft podal žalobu proti tvorcovi FairUse4WM

Michal Kyžňanský  /  28. 09. 2006, 00:00

Po tom, čo sa objavil maličký nástroj FairUse4WM, umožňujúci odstránenie ochrany DRM zo zakúpených skladieb z internetu sa dianie rozbehlo. Microsoft vydal opravný patch, ale ako zázrakom vyšla aj nová verzia tohto nástroja, opäť účinná. Microsoft reagoval ďalším vydaním patchu a žalovaním tvorcu s údajným menom John Doe.

Doposiaľ jediný známy John Doe v tejto kauze je hacker vystupujúci pod pseudonymom Viodentia, ktorý je tvorcom spomínaného programu. Microsoft ho žaluje v prípade ukradnutia duševného vlastníctva, pretože sa domnieva, že na druhú verziu fungujúceho programu FairUse4WM použil fragmenty zdrojového kódu, ktoré ukradol z Microsoftu. Viodentia bol požiadaný, aby reagoval na obvinenia Microsoftu. Je ho reakcia bola, že nepoužil žiaden ukradnutý kód a celá táto kauza a žaloba je prostriedkom ako získať osobné údaje o jeho osobe.

Microsoft pracuje na identifikovaní a lokalizovaní tohto hackera a jeho IP adresy. Viodentia však ešte prezradil, že nesídli v U.S.A. To môže veľmi sťažiť jeho prípadné zatknutie. Hneď po tom, ako informácie o žalobe prenikli do sveta vyšla aj ďalšia verzia nástroja FairUse4WM. Je len otázkou času, kedy Microsoft vydá záplatu aj na túto verziu.

Neprehliadnite: