Užšie nominácie na ocenenie IT PROJEKT roka 2006

Tlačový servis  /  27. 09. 2006, 10:41

Odborná komisia zostavila aj tento rok širšiu nomináciu projektov. Na základe vyžiadaných údajov porota hlasovaním zostavila užšie nominácie piatich projektov bez určenia poradia, z ktorých neskôr vyberie držiteľov tohto prestížneho ocenenia na rok 2006.

Prihlásené projekty hodnotila porota z pohľadu prínosu pre cieľovú skupinu, z hľadiska originálnosti riešenia ako aj podľa referencií projektu. V kategórii IT projekt roka sa do užšej nominácie dostali (v abecednom poradí) nasledovný riešitelia a ich projekty:


HP - Administratívne centrum VÚC Košice

Cieľom projektu bolo vybudovanie integrovaného systému ekonomického a finančného riadenia pre všetky organizácie v pôsobnosti VÚC. Prínosom projektu bol centralizovaný a automatizovaný výkon platobného styku, zavedenie jednotnej metodiky účtovníctva, podpora finančného manažmentu zabezpečením prehľadov o stave finančných prostriedkov a ich centralizácia za VÚC ako celok, zabezpečenie proaktívnej kontroly finančných tokov a cash managementu, komplexný reporting, podpora tvorby rozpočtu a sledovanie jeho čerpania, centrálna správa rozpočtu, výhodnejšie podmienky pre vedenie účtov (nižšie poplatky oproti komerčným bankám) ako aj zabezpečenie internej previazanosti rozpočtovníctva, majetku a účtovníctva VÚC ako celku


IBM - Elektronické verejné obstarávanie (EVO)

Cieľ projektu bolo zefektívniť a stransparentniť proces verejného obstarávania v štátnej správe zavedením elektronického verejného obstarávania tovarov. Systém elektronického verejného obstarávania podporuje proces verejného obstarávania od fázy oznámenia v lokálnom ako aj EU vestníku, cez zverejnenie súťažných podkladov a relevantných dokumentov na web stránke EVO, až po elektronické predloženie záväzných ponúk a prípadnú automatickú podporu vyhodnotenia a možnosť využitia modulu eAukcia.

Tento systém redukuje čas potrebný na prípravu a uskutočnenie verejného obstarávania a znižuje náklady súvisiace s opakovanými zadávaniami zákazok. Cieľom je, aby tento proces prebiehal vo svojej finálnej podobe v bezpapierovej forme.


Orange - Rýchly internet 3G/HSDPA

Cieľ projektu bolo poskytnúť rýchly internetový (dátový) prístup na báze siete štandardu UMTS/HSDPA. Cieľovou skupinou je obyvateľstvo Slovenska trvalo žijúce v oblastiach pokrytých signálom siete Orange 3G. Pri zohľadnení dostupnosti služby (pokrytie), terminálov, ich ceny a rozšírenosti štandardu vo svete je UMTS/HSDPA najdostupnejšou formou rýchleho internetového pripojenia na Slovensku. Orange Slovensko je jedným z prvých mobilných operátorov na svete poskytujúcich HSDPA svojim zákazníkom. V rámci skupiny Orange vo svete je prvým operátorom, ktorý má túto službu v komerčnej ponuke. Originalita projektu je zvýraznená aj faktom, že práve sieť Orange Slovensko bola v rámci skupiny Orange vybratá pre testovanie a validáciu služby.


SBS - Jednotné pracoviská na vydávanie dokladov formátu EÚ

Cieľom projektu bolo vytvorenie integrovaného riešenia Jednotných pracovísk pre zber žiadostí, osobných údajov a výdaj a používanie nových dokladov formátu EÚ, menovite vodičských preukazov a cestovných dokladov.

Prínosom projektu je najmä zvýšenie bezpečnosti procesu spracovania a realizácie dokladov. Prechod z decentrálneho systému, kde boli k dispozícii prázdne tlačivá na každom okrese policajného zboru na centrálny systém. Výzvou bolo splnenie záväzkov voči EÚ v extrémne náročných termínoch.


SOFTEC - Informačný systém ISOP

Cieľom projektu bolo nahradiť technologicky zastaranú aplikáciu (MS-DOS) na podporu agend výplaty sociálnych dávok IS založeným na moderných technológiách s lepšou podporou pracovných postupov a vyšším stupňom bezpečnosti. Úlohou produkčnej časti systému je podporovať celý proces od registrácie žiadostí o dávku, až po výplatu dávok poberateľom. Na centrálnej úrovni je cieľom sledovať nezrovnalosti v zaevidovaných údajoch medzi sebou a tiež voči externým registrom. Manažérska nadstavba poskytuje prehľady o počtoch poberateľov a vyplatených dávkach podľa rôznych kritérií. Internetová nadstavba umožňuje zadávať žiadosti o prídavky na deti a o rodičovský príspevok prostredníctvom internetu.

Hlavným prínosom nasadenia systému ISOP na úrovni úradov práce, sociálnych vecí a rodiny je zjednotenie pracovných postupov na odboroch sociálnych vecí, nakoľko systém ISOP podporuje unifikovaný postup krokov od zaevidovania žiadosti o dávku, cez posúdenie nároku až po výplatu dávky poberateľovi. Navyše dôkladnou evidenciou žiadostí a doplnkových dokladov sa referentom zlepšil prehľad o klientovi, žiadajúcom o jednu z dávok. Údaje sú kontrolované v súlade s platnou legislatívou už pri vstupe žiadostí, čo významne zvyšuje kvalitu evidovaných údajov.


O nomináciách rozhodla komisia zostavená z IT novinárov a zástupcov profesijných IT organizácií v zložení: Juraj Sabaka (ITAS), Boris Tytykalo (SITA), Jozef Šupšák (Hospodárske noviny), Ondrej Macko (PC REVUE), Martin Valášek (Trend), Ján Šebo (CTF), a Martin Drobný (INFOWARE). „Výberové kritériá spĺňalo viacero projektov, najväčší dôraz sme kládli na prínos pre cieľovú skupinu“, uviedol Martin Drobný, predseda komisie.


Ocenenia IT OSOBNOSŤ, IT FIRMA a IT PROJEKT roku 2006 budú udelené 28. septembra 2006 na slávnostnom večere IT GALA. Výročné podujatie slovenskej komunity informačných technológií a telekomunikácií IT SUMMIT a IT GALA organizujú ITAS, PC REVUE a INFOWARE.

Neprehliadnite: