Conroe-L - odľahčený jednojadrový bojovník

Michal Kyžňanský  /  23. 09. 2006, 00:00

Intel pokračuje v uvádzaní noviniek a upravovaniach celkového názvoslovia svojich produktov. Podľa serveru DailyTech ďalším prírastkom do rodiny Intelu má byť low-endový Conroe-L.

Má ísť o procesor založený na architektúre Core 2, ale iba s jedným jadrom. Zaujímavosťou je, že neponesie označenie Core, ale starý názov Pentium + číslo rady. Takto chce Intel predísť zmätkom v celkovom systéme názvoslovia svojich produktov. Spolu má ísť o tri procesory s označením E1060 (1,8 Ghz ), E1040 (1,6 Ghz )a E 1020 (1,4 Ghz ). Tieto tri procesory budú obsahovať 1 MB L2 cache pamäte, FSB s frekvenciou 800 Mhz a taktiež budú podporovať technológiu EMT64. Technológie ako Hyperthreading, virtualizácia alebo Speedstep nebudú podporované.

Hovorí sa aj o procesoroch Celeron z rady Conroe-L. Celerony z tejto rady budú mať pravdepodobne polovičnú cache pamäť a zníženú frekvenciu FSB zbernice, ale tieto informácie sú len špekulatívne. Obe rady procesorov budú zamerané hlavne na cenu, ktorá bude podstatne nižšia ako u dvojjadrových Core 2 Duo. Snahou Intelu je pravdepodobne postupne odprevadiť a nahradiť Pentium 4 novou architektúrou Core 2, či už v dvojjadrovej, jednojadrovej alebo viac jadrovej podobe. Oficiálne uvedenie low-endovej rady Conroe-L by sa malo uskutočniť niekedy v 2. kvartáli roku 2007.

Neprehliadnite: