Ericsson posilňuje vedúcu pozíciu a rozširuje svoj podiel na trhu

Tlačový servis  /  22. 09. 2006, 16:26

Spoločnosť Ericsson vidí príležitosti na posilnenie svojej vedúcej pozície na trhu a v oblasti technológií. Vývoj v mobilných a pevných širokopásmových službách a smerovanie ku sieťam ďalšej generácie otvárajú priestor pre bohatšie multimediálne služby a urýchľujú nástup príležitostí pre rast.

Spoločnosť Ericsson preto zavádza organizačnú štruktúru troch obchodných jednotiek, ktorá je viac orientovaná na zákazníkov. Každá z obchodných jednotiek je optimalizovaná pre určitý konkrétny segment trhu.

Carl-Henric Svanberg, prezident a najvyšší výkonný predstaviteľ (CEO), povedal: „Sme silnejší ako kedykoľvek vo svojej histórii, a nadišiel čas urýchliť tempo obchodného rozvoja a etablovať svoju úlohu trhového lídra pri integrovaní komunikácií a médií. Využijeme svoju pozíciu v oblasti mobilných sietí, služieb a prenosu, a rozšírime svoje vedúce postavenie na konvergované siete IP ďalšej generácie so zameraním na multimediálne aplikácie a služby. Multimédiá sú ponúkajú jednoznačné obchodné príležitosti, a potenciálne vedú k zvýšeniu kapacity sietí a objemu investícií zo strany operátorov.“

Nová organizácia sa bude vyznačovať intenzívnejším zameraním na zákazníkov, a vytýči cestu k neustálemu zlepšovaniu efektívnosti vo všetkých oblastiach. Ericsson v snahe posilniť svoju vedúcu pozíciu v oblasti technológií zamestná ďalších 500 vývojárov. Cieľom náboru je akcelerovať výskum, hlavne v oblasti sietí IP ďalšej generácie a multimediálnych technológií.

Nové organizačné zmeny ovplyvnia existujúce obchodné jednotky aj vedenie spoločnosti v Štokholme. Spoločnosť sa reorganizuje do troch obchodných jednotiek zameraných na siete (Networks), globálne služby (Global Networks) a multimédiá (Multimedia).

Obchodná jednotka Networks

Integrácia sieťových aktivít spoločnosti Ericsson umožní cielenú ponuku riešení, ktoré podporujú stratégie operátorov zamerané na konvergenciu a budovanie sietí s vyššou mierou nákladovej efektívnosti. Jednotka bude podporovať mobilný a pevný prístup, jadrové a prenosové siete, ako aj siete IP ďalšej generácie. Ericsson je svetovým lídrom v oblasti mobilných sietí, a má vedúcu pozíciu v pevných sieťach.

Do tejto novej obchodnej jednotky sa začlenia bývalé obchodné jednotky pre systémy, prístupové systémy a širokopásmové siete (Systems, Access, Broadband networks), ako aj jednotky zamerané na napäťové moduly a káble (Ericsson Power Modules, Ericsson Cables). Jednotku bude viesť Kurt Jofs, výkonný viceprezident a v súčasnosti riaditeľ obchodnej jednotky pre prístupové systémy. Nová jednotka bude mať približne 21 500 zamestnancov.

Obchodná jednotka Global Services
Jednotka pozostávajúca z časti zameranej na profesionálne služby (Professional Services) ako aj na inštalovanie a spúšťanie sietí (Network Rollout) bude naďalej podporovať operátorov a poskytovať im možnosti technologickej evolúcie a efektívnej prevádzky. Prináša operátorom výhody objemových úspor a overených expertných znalostí, ako aj špičkové prevádzkové aktivity s výraznými úsporami. Ericsson v rámci poskytovania služieb v súčasnosti riadi siete s viac ako 65 miliónmi účastníkmi, a poskytuje nepretržitú podporu pre siete so 725 miliónmi používateľmi.

Táto jednotka vznikla v roku 1999 a reorganizácia sa jej nedotkne. Jednotku bude naďalej viesť výkonný viceprezident Hans Vestberg. Aktivity spoločnosti Ericsson v oblasti služieb zamestnávajú po celom svete približne 23 000 pracovníkov.

Obchodná jednotka Multimedia
Telekomunikačné siete prinášajú osobné spojenie každému spotrebiteľovi médií, a ponúkajú interaktivitu a nové obchodné príležitosti. V roku 2005 dosiahla hodnota multimediálneho trhu – sieťové TV, hudba, hry, video, rádio a printové médiá cez pevné a mobilné siete – výšku takmer 20 miliárd eúr, a v roku 2011 by táto suma mala prekročiť 100 miliárd eúr.
Počet mobilných účastníkov v dnešnej dobe dosiahol približne 2,5 miliardy, a čoraz vyšší podiel ľudí z tohto počtu má prístup k mobilným širokopásmovým službám. Prevádzka v mobilných sieťach by počas nasledujúcich piatich rokov mala vzrásť štvornásobne, hlavne vďaka pokračujúcemu rastu počtu účastníkov, prechodu z pevných na mobilné siete pri hlasovom prenose, ale hlavne vďaka stúpajúcej dátovej prevádzke. Dátovú prevádzku zvyšujú hlavne mobilné podnikové aplikácie, sťahovanie hudby, mobilná TV a ďalšie nové multimediálne aplikácie.

Dnes má viac ako 250 miliónov domácností prístup k pevnej širokopásmovej sieti. Toto číslo rýchlo rastie, a v nasledujúcich piatich rokoch by mal ešte rýchlejšie rásť aj objem prevádzky. Rast podporia rôzne širokopásmové internetové služby ako napríklad IPTV, interaktívna personalizovaná televízia.

Novú jednotku budú tvoriť jednotka pre multimédiá z bývalej obchodnej jednotky zameranej na systémy (Systems), ďalej obchodná jednotka pre podniky (Enterprise), pre mobilné platformy Ericsson (Ericsson Mobile Platforms), a laboratórium spoločnosti Ericsson pre spotrebiteľov a podniky (Ericsson Consumer and Enterprise Lab). Nová jednotka bude mať približne 4000 zamestnancov. Jednotku bude viesť Jan Wäreby, ako senior viceprezident a v súčasnosti výkonný viceprezident v Sony Ericsson.

Svanberg pokračuje: „V oblasti multimédií ponúkame riadenie obsahu a aplikácií, zdroje pre technickú excelentnosť a realizáciu, ako aj intenzívne vzťahy s poskytovateľmi obsahu a operátormi. A nezabúdajme na ďalšiu výhodu, partnerstvo so Sony Ericsson Mobile Communications a so spoločnosťou Sony – čo nám opäť umožňuje prinášať vynikajúce a kompletné ponuky pre našich zákazníkov.“

Nová organizačná štruktúra bude v platnosti od 1. januára 2007.
Súčasťou obchodnej jednotky Networks budú oblasti rádiového prístupu, jadrových, transportných a pevných sietí, ktoré sú v súčasnosti začlenené do segmentu systémov. Obchodná jednotka Networks bude zahŕňať aj oblasti káblov a napäťových modulov, ktoré sú v súčasnosti vykazované v rámci segmentu „iné prevádzkové aktivity“.
Obchodná jednotka Multimedia bude zahŕňať multimediálne systémy, ktoré spoločnosť v súčasnosti vykazuje v rámci segmentu systémov, a obchodné jednotky pre Ericsson Mobile Platforms a Ericsson Enterprise (Podnikové systémy), ktoré sú v súčasnosti súčasťou segmentu „iné prevádzkové aktivity“. Obchodná jednotka Global Services ostáva bez zmien.

Neprehliadnite: