OLPC notebook sa bude predávať na E-bay

Erik Gunda  /  22. 09. 2006, 00:00

Notebook OLPC 2B1 , určený pre rozvojový krajiny za cenu 100 dolárov, bude dostupný v severnej Amerike prostredníctvom populárnej internetovej aukčnej siene E-bay.

Stodolárový (dotovaný) notebook, vyvinutý organizáciou OLPC, ktorý je určený pre ľudí z rozvojových krajín sa bude predávať v Amerike prostredníctvom internetovej aukčnej siene E-bay.

Notebook 2B1 si za cenu 100 dolárov plánuje kúpiť viacero chudobnejších štátov, občanom bohatšieho štátu bude dostupný za cenu 450 dolárov, z toho 350 dolárov je použitých na poštovné náklady a zvyšok bude podľa OLPC použitý pre dobrú vec.

OLPC 2B1 je založený na procesore AMD 50X15 Geode s nízkou spotrebou, batéria sa dobíja manuálne a svoje využitie nájde najmä u ľudí, ktorí si ho nemôžu dovoliť. Tí čo si ho dovoliť môžu, môžu prispieť 350 dolárov, ak sa im myšlienka OLPC páči.

Thajská vláda plánuje rozdať všetkým deťom v školách 100-dolárové notebooky miesto kníh, ak bude testovací projekt úspešný.

Thajský predseda vlády Thaksin Shinawatra povedal reportérom, že plánuje mať OLPCčka v distribúcii do októbra tohto roka. Spočiatku bude distribúcia obmedzená pre limitovaný počet detí v oblastiach bez prístupu k informačným technológiám. Po testovaciom období Shinawastra dúfa, že rozšíri distribúciu po celej krajine.

Shinawastra sa tiež vyjadril, že Thajsko môže nahradiť školské knihy e-bookmi: „Každé dieťa základnej školy dostane počítač, ktorý mu kúpi vláda, zadarmo, namiesto kníh, pretože knihy sa budú nachádzať a môžu byť čítané na počítači.“

V notebooku bude mimochodom uložených vyše 1.2 milióna článkov zo známej internetovej encyklopédie Wikipedia v angličtine a približne 3.4 milióna článkov v iných jazykoch. Offline verzia Wikipedie nie je žiadnou novinkou, nemecká Wikipedia (približne 300 tisíc článkov) sa distribuje na 9GB DVD-ROM.

"Veľmi nás teší, že náš obsah bude distribuovaný v OLPC laptopoch" vraví Jimmy Wales, zakladateľ Wikipedie. "misia OLPC ide ruka v ruke s našim cieľom - distribuovať encyklopedické vedomosti zdarma každému na svete. Nie každí na svete má prístup k inernetu. Toto je presne typ projektu, ktorý zlepšuje misiu Wikipedie".

Neprehliadnite: