Torpark – viac ako modifikovaný Firefox

Michal Kyžňanský  /  20. 09. 2006, 00:00

Torpark je ďalším prehliadačom, ktorý vraví o zabezpečení totálnej anonymity užívateľa pri prehliadaní. Pochádza z dielne medzinárodnej skupiny, ktorá si hovorí Hacktivismo. Ide o združenie hackerov, aktivistov za ľudské práva, právnikov a umelcov. Čo to vlastne Torpark je?

Prehliadač Torpark využíva na zabezpečenie anonymity užívateľa celosvetovú sieť známu pod menom TOR. Internetová sieť TOR, financovaná nadáciou Electronic Frontier Foundation do roku 2004, funguje na princípe hybridnej virtuálnej siete, ktorá zamieňa IP adresy. Po pripojení do siete odosielané aj prijímané dáta putujú alternatívnymi cestami medzi jednotlivými servermi tak, že nikdy nie je jasné odkiaľ dáta prichádzajú ani kam putujú. Cesty sa vytvárajú náhodne a neustále sa obmieňajú. Pri prehliadaní internetu cez sieť TOR vám stránky, ktoré zisťujú IP adresu budú hlásiť najrôznejšie krajiny a IP adresy, pretože nie je možné vás presne lokalizovať. Ďalšie metódy, ktoré Torpark pomocou siete TOR využíva na zaistenie anonymity je šifrovanie komunikácie medzi sieťou TOR a vaším počítačom.

Torpark má jednu veľkú výhodu oproti prehliadaču, ktorý vyvinuli britskí vývojári a to, že ide len o upravený stabilný Firefox. Pri prehliadaní určite pocítite určité spomalenie načítavania stránok a celkového behu internetu. Je to spôsobené tým, že komunikácia nie je priama. Výhodou Torparku je, že nepotrebuje inštaláciu. Môžete ho spúšťať aj z USB kľúča, CD a podobne. Sieť TOR však predsa len nie je všemocná a dáta medzi stránkami, ktoré si prehliadate a sieťou TOR nie sú zašifrované. Je teda teoreticky možné vás odhaliť. Torpark si môžete zdarma stiahnuť (veľkosť 9,3 MB). Torpark a Firefox nemôž byť spustené naraz, na čo vás Torpark pri spustení upozorní.

Neprehliadnite: