Skrytý potenciál v grafickej karte: Superpočítač?

Erik Gunda  /  20. 09. 2006, 00:00

Najvýkonnejším komponentom v počítači nie je dvojjadrový procesor, výkonnejšia je aj priemerná grafická karta. Spoločnosť Peakstream predstavila riešenie vytvorenia superpočítača, postaveného na grafickej karte.

Peakstream tvrdí, že vyvinul novú softwarovú platformu, ktorá dokáže vytvoriť superpočítač skombinovaním výpočtového výkonu procesora a grafickej karty. Spoločnosť tvrdí, že počítač môže byť až 20X rýchlejší využitím výpočtového výkonu grafickej karty.

V porovnaní s grafickým procesorom, bežné CPU bolo vyvíjané s menším ohľadom na výkon pri výpočtoch s desatinnou čiarkou (floating point). Pentium 4 3Ghz dosahuje výkon 6 GFLOP (6 miliárd operácií za sekundu), serverová varianta Core 2 Duo Woodcrest dosahuje výkon 24 GFLOP a najnovšie štvorjadrové Intel Itanium 2 dosiahlo, podľa Intelu, výkon 45 GFLOP.

Floating point výkon grafických kariet je niekoľkokrát vyšší: ATi Radeon X1950 XTX má výkon 375 GFLOP, alebo 750 GFLOP v Crossfire zapojení. Nvidia GeForce 7950GX2 - “dvojkartová” grafická karta má výkon 384 GFLOP a procesor na výpočet fyziky od spoločnosti Ageia má výkon 96 GFLOP.

V minulosti už výrobcovia grafických kariet predstavili možnosť využitia výkonu grafických kariet pre iné účely. Nvidia predstavila možnosť počítania fyziky jednou z grafických kariet v SLI, ATi predstavila podobnú funkciu a v budúcnosti plánuje otvoriť rozhranie ku grafickému procesoru pre vývojárov.

Spoločnosť Peakstream predstavila softwarovú platformu, ktorá umožní vývojárom využívať kombinovaný výkon procesora (napríklad Cellu) a grafického procesora. Software vytvára virtuálny počítač, ktorý dokáže požiadavku na výpočet adresovať procesoru aj grafickej karte.

Podľa Peakstreamu bude využitie platformy vyžadovať “iba trochu učenia” a tak si bude môcť každý so znalosťami programovacích jazykov vytvoriť vlastný domáci superpočítač. Software, keďže je určený na využitie floating point výkonu, je určený skôr doterajším majiteľom superpočítačov. Výkon pri výpočtoch s desatinnou čiarkou je užitočný len v špecializovaných programoch, svoje uplatnenie si našiel napríklad v medicíne či armáde.

Jediná “zlá vec” na predstavenej platforme je cena 2000 dolárov, majitelia superpočítačov (clusterov) dostanú množstevné zľavy.

Neprehliadnite: