Makrá v OpenOffice.org 5/III. – Ozdobné prvky dialógov

Július Pastierik  /  21. 09. 2006, 00:00

Dnes sa zoznámime s ďalšími – tentoraz ozdobnými – prvkami, ktoré môžeme vkladať do našich dialógov, veď doteraz sme sa zoznámili iba so štyrmi druhmi z vyše dvadsiatich.

V doterajších dieloch o dialógoch sme si ukázali, ako sa pracuje s tlačidlami, zaškrtávacími okienkami, prepínacími políčkami a rámcami, pomocou ktorých môžeme rozdeľovať okno dialógu na rôzne prehľadné skupiny. Pretože už vieme pracovať aj s viacstránkovými dialógmi (hoci sme si ukázali iba prácu s dvojstránkovým dialógom, určite si dokážete predstaviť prechod aj medzi viacerými stránkami – to ponechávam prípadným záujemcom ako domácu úlohu), nezostáva nám nič iné, ako si postupne ukázať ostatné prvky, ktoré v dialógoch môžeme používať.

Návrh ozdobných prvkov

Ako prvé si ukážeme „ozdobné“ prvky, t.j. také, ktoré sa svojim charakterom podobajú už predstaveným rámcom. Obvykle ich nepoužívame na žiadne operácie (aj keď i to sa dá priradením makra k nejakej akcii, napr. pri posune myši dovnútra vloženého obrázku), ale pomocou nich skrášľujeme a sprehľadňujeme naše dialógy, najmä ak sú rozsiahlejšieho charakteru.

Pretože sme už spomínali a používali rámce, teraz si ako prvé pridáme oddeľujúce čiary. Môžu byť buď vodorovné alebo zvislé s tým, že ku každej z nich môžeme pridať aj textový popis. V prípade, že čiaru zadefinujeme ako vodorovnú, tento popis sa zobrazí na jej začiatku. Ako ďalší „ozdobný“ prvok si môžeme pridať textové popisné pole, t.j. ľubovoľný jednoriadkový text, ktorým napr. označíme či popíšeme niektorú časť dialógového okna. Je to podobný prvok ako rámec s tým rozdielom, že sa nezobrazujú žiadne čiary.

Praktická ukážka ozdobných prvkov

Posledný prvok, pomocou ktorého môžeme ozdobiť náš dialóg je obrázok. Na tomto mieste musíme upozorniť, že obrázok sa do vlastného dialógu nevkladá (pri jeho vkladaní nemáme možnosť zmeniť parameter „odkaz“) a preto pri jeho prípadnom premiestnení sa zobrazí iba prázdny rámik. Pokiaľ si vytvárame dialóg iba sami pre seba, nie je to až tak na závadu, ale v prípade, že chceme náš dialóg uložiť napr. do súboru, resp. nainštalovať ho aj iným používateľom, môže nám to spôsobiť určité komplikácie.

Na budúce: Popisujeme ďalšie vstupné možnosti dialógov, alebo ozdôb sme už mali dosť.


Neprehliadnite: