Intel Core 2 Quadro na obzore

Michal Kyžňanský  /  18. 09. 2006, 00:00

Procesory Core 2 Duo, vlajková loď, ktorá má Intelu priniesť zašlú slávu a ukradnutý trhový podiel, už má nástupcu. Je ním Core 2 Quadro. Testovacie laboratórium Tom’s Hardware sa stalo prvým, ktoré neoficiálne dostalo možnosť otestovať štvorjadrový procesor s označením Kentsfield.

Intel naozaj zaradil najvyššiu rýchlosť v uvádzaní svojich produktov. Novinka Core 2 Duo ešte ani poriadne nevychladla a už sa hovorí o štvorjadrových procesoroch, ktoré majú byť vydané na konci tohto roka. Plán Intelu spočíva v uvedení štvorjadrového procesora najrýchlejšie, ako je to len možné, aby každý vedel, že to bol práve Intel, ktorý posunul hranicu výpočtovej sily procesorov vo všeobecnosti až na silu štyroch jadier. Potom sa už bude quad core architektúra len zdokonaľovať. Možnosti zdokonalenia sú napríklad prechod na 45 nm technológiou výroby, ktorá sa chystá v 1. kvartáli roku 2007. Ďalšou možnosťou je vytvorenie native quad core procesorovej rady, na ktorej pracuje aj konkurent AMD.

Vráťme sa ale do prítomnosti a pozrime sa bližšie na chystanú radu štvorjadrových procesorov. Séria bude zahŕňať 3 procesory – desktopový Kentsfield, Clowertown určený pre dual procesorové servery a Tigerton určený pre štvorprocesorové servery. Táto trojica bude spočiatku vyrábaná 65 nm technológiou výroby. Dôležitou informáciou je, že tieto procesory budú “double dual-core“ a nie quad-core v pravom slova zmysle. To znamená, že pôjde o balík 2 dvojjadrových procesorov spojených do jedného čipu. Takýto typ quad-core procesora si preto nevyžaduje časovo náročný vývoj, ako vytvorenie procesora so 4 separátnymi jadrami. Stále len hovoríme o tom čo bude, a čo sa očakáva, ale faktom je, že Intel uvoľnil už testovacie modely štvorjadrových procesorov, konkrétne model Kentsfield. Tom’s Hardware dostal možnosť otestovať kvality pochádzajúce zo štvorjadrového sveta.



Pohľad na štruktúru štvorjadrového procesora – 2 dvojjadrové časti sú zreteľné.

Editovanie videa a renderovanie sú operácie, ktoré dokážu z viacerých jadier vyťažiť maximum. Prvé testy ukázali, až 80 % výkonostný nárast pri týchto operáciách oproti procesorovej rade Core 2 Duo. Energetická spotreba procesora Core 2 Quadro - Kentsfield bola na úrovni 167 W pri polovičnej záťaži, čo je spotreba Core 2 Extreme pri plnej záťaži. Pri plnom vyťažená boli namerané hodnoty spotreby u Core 2 Quadro až 260 W. Testovaný procesor, je vlastne balík tvorení dvoma procesormi Core 2 Duo. Kentsfield disponoval takýmito parametrami.


CPU alias - Kentsfield
Original Clock – 2667 MHz
Instruction Set – x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4
L1 Code Cache – 32 KB per core
L1 Data Cache - 32 KB per core
L2 Cache – 2 x 4 MB (On-Die, ASC, Full-Speed)


(údaje z CPU-Z)

Každý procesorový balík s dvoma jadrami disponuje zdieľanou Cache pamäťou 4 MB, čo spolu číni 8 MB pamäte L2. Oba balíky sú prepojené zbernicou FSB pracujúcou na frekvencií 1333 MHz. Intel prešiel na inú politiku čo sa týka frekvencie a nesnaží sa, aby bola dominantným ukazovateľom pri výkone ich procesorov. To dokazuje aj taktovacia frekvencia u jadier Kentsfieldu, ktorá je “len” 2,66 GHz.

Skúšky pretaktovania ukázali, že jadrá je možné pretaktovať až na frekvenciu 3,33 GHz bez problémov. Maximálna hodnota pretaktovania činila 3,4 GHz pre každé jadro. Pretaktovanie bolo dosiahnuté dokonca bez zmeny napätia. Po pretaktovaní procesor mal približne teplotu 63 stupňov Celzia. Testy, ktoré boli vykonávané boli zamerané na všetky oblasti od 3D hier cez komprimácie a enkódovanie videa, až po hrubý výkon a podobne. Aj keď by boli procesory AMD akokoľvek výkonné, 4 jadrá predsa len v testoch dominovali. Na prvých priečkach sa Core 2 Quadro umiestnil v drvivej väčšine testov.

Celkové výsledky testov

Oblasti Použité programy Nárast výkonu Core 2 Quadro oproti Core 2 Duo
3D renderovanie 3D Studio Max 8.0 100%
Editovanie videa Adobe Premiere Pro 2.0 80%
Kódovanie HD videa Main Concept H.264 70%
Video enkódovanie Windows Media Encoder 9 63%
Video enkódovanie DivX 6.2 27%
Editácia obrázkov Adobe Photoshop CS2 24%
Komprimácia súborov WinRAR 3.6 10%

Prehľad vybraných testov. Tabuľky boli zostavené podľa výsledkov z vybraných druhov testov. Celý prehľad testov, grafov a informácie o testovaných zostavách nájdete na stránke Tom’s Hardware.







Zdroj:

http://www.tomshardware.com
http://news.zdnet.com/
http://news.com.com

Neprehliadnite: