Microsoft predstavil Zune

Erik Gunda  /  16. 09. 2006, 00:00

Microsoft konečne oficiálne predstavil dlhoočakávaný multimediálny prehrávač Zune. Spoločnosť verí, že sa jej podarí konkurovať úspešnej sérii iPod od Apple.

J. Allard, viceprezident Microsoftu pre design a vývoj uviedol Zune so slovami: “Digitálna hudobná revolúcia práve začala. Prinášame prenosné zariadenie, predstavujeme novú platformu, ktorá pomôže umelcom dostať sa bližšie k publiku a pomáha ľudom nájsť novú hudbu a rozvíjať spoločenské kontakty”.



Zune bude dodávané v troch farbách – bielej, čiernej a peknej hnedej. Pre Microsoft ho vyrába Toshiba, ktorá je taktiež dodávateľom svojich nových 1.8 palcových 30GB harddiskov pre Zune (Toshiba predstavila aj 80GB model HDD, určite môžeme očakávať druhú generáciu Zune s väčšou kapacitou). Zune má trojpalcový LCD display, integrované FM rádio, port USB 2.0 a podporuje Wi-Fi 802.11b/g.

Práve na schopnosti bezdrôtového Wi-Fi pripojenia, ako výhode oproti iPodu, zakladá Microsoft svoju reklamnú kampaň. Cez Wi-Fi si budú môcť majitelia Zune posielať obrázky, alebo hudobné súbory.



Zune taktiež ponúka možnosť streamovania hudby cez Wi-Fi. Užívateľ však bude môcť vysielať jednu pesničku len trikrát za tri dni. Potom si ju pre neobmedzené streamovanie môže kúpiť v “Zune Marketplace”, ktoré bude pri spustení ponúkať viac ako milión pesničiek. Pesničky budú dostupné po kusoch, alebo neobmedzene za mesačný “broadband” poplatok.

Microsoft Zune podporuje hudobné formáty MP3, WMA a AAC, obrázky JPEG a videosúbory H.264, MPEG-4 a WMV.

Microsoft ešte nezverejnil dátum uvedenia do predaja a ani ceny. Očakáva sa, že Zune bude dostupný koncom roka ešte pred Vianocami. Určite vás budeme včas informovať.

Neprehliadnite: