Windowsové hry na Apple iMacoch

Erik Gunda  /  12. 09. 2006, 01:06

Sofvérová firma TransGaming predstavila program Cider, ktorý umožňuje vývojarom hier portovať ich hry vytvorené pre počítače s operačným systémom MS Windows na počítače Macintosh od Applu s operačným sytémom Mac OS X, postavené na platforme Intel.

Cider je engine umožňujúci „Windows hrám“ bežať na Intel Macoch bez akýchkoľvek úprav pôvodného zdrojového kódu. Cider funguje tak, že nahrá celý „Windows program“ do operačnej pamäte v Intel-Macu a linkuje ho na optimalizovanú verziu Win32 rozhraní. Podľa TransGaming „sú hry jednoducho zabalené do Cider enginu“ a pracujú na Macoch.

Spoločnosť TransGaming neposkytla informácie o možných rozdieloch vo výkone, ale poukazuje na to, že vývojári budú môcť mať jeden zdrojový kód pre viac platform. TransGaming prehlasuje, že Cider je taký efektívny, že vydávatelia budú môcť vydávať hry pre Mac aj Windows zároveň. Hry pod Ciderom fungujú úplne rovnako ako pod Windowsom, funkčné sú všetky ich súčasti, ako LAN či net multiplayer.

Cena Cideru je zatiaľ neznáma. Engine sa isto „uchytí“, no novšie hry môžu mať predsalen na Apple Macoch s Intel platformou trochu problémy, pretože aj v najnovších Core 2 Duo iMacoch sa nachádzajú integrované grafické karty od Intelu, Radeony série X1600 od ATi alebo nVidia GeForce 7300, ktoré už nemusia poskytovať dostatočný výkon.

Neprehliadnite: