IBM plánuje vybudovať najvýkonnejší superpočítač na svete

Michal Kyžňanský  /  07. 09. 2006, 00:00

Kódové označenie tohto hybridného superpočítača je Roadrunner. Jeho výkon má byť až 4-krát väčší ako doteraz najvýkonnejšieho superpočítača, tiež od IBM– BlueGene/L.

Tento nový superpočítač nesie označenie hybridný, kvôli použitiu dvoch druhov procesorov. Bude obsahovať 16 000 klasických procesorov spolu so 16 000 procesormi Cell, navrhnutými pre PlayStation 3. Každý procesor Cell obsahuje 8 samostatných jednotiek, ktoré podliehajú jednej centrálnej jednotke. Tá rozdeľuje úlohy pre každú časť procesora. Každá jednotka je schopná vykonať 256 miliárd operácií za sekundu.

Hrubá sila Roadrunnera by sa mala vyšplhať až na výkon 1 petaflops. To predstavuje takmer 1000 biliónov operácií za sekundu, čo je takmer 4-krát viac ako BlueGene/L s výkonom 280,6 bilióna operácií za sekundu. Roadrunner by mal byť umiestnený v Národnom laboratóriu Los Alamos v Novom Mexiku. Laboratórium je majetkom Amerického Ministerstva energetiky. Po dokončení Roadrunnera v roku 2008 budú jeho komponenty umiestnené na ploche 1 100 metrov štvorcových.

Neprehliadnite: