Google News sprístupňuje archív článkov starých vyše sto rokov

Michal Kyžňanský  /  06. 09. 2006, 00:00

Služba Google News expanduje a jej najnovším prírastkom je prístup k obrovskému archívu článkov publikovaných minimálne od roku 1923. Možnosť vyhľadávať v takto starých článkoch urobí z Gogle News Archive dostupný a rozsiahly historický prameň.

Google News Archive Search spolupracuje na tomto projekte s renomovanými novinami akými sú The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Time magazine, Guardian Unlimited, Factiva, Lexis-Nexis, HighBeam Research a Thomson Gale. Články nebudú umiestnené priamo na serveri Google, ale pri hľadaní budete presmerovaný na ich originálne umiestnenia na web stránkach novín. Takéto partnerstvo je obojstranne výhodné tak pre Google, ako aj pre novinové spoločnosti.

Prístup k článkom vytlačením v skorších rokoch bude zatiaľ obmedzený, kvôli prebiehajúcej digitalizácií týchto materiálov. Napríklad Time magazine už ponúka bezplatný prístup k článkom, ktoré sa datujú až do obdobia založenia týchto novín – roku 1923. The New York Times ponúkne možnosť vyhľadávania v článkov publikovaných po roku 1981. O rok neskôr chce sprístupniť archív článkov publikovaných už od roku 1850. Otázka spoplatnenia zatiaľ nie je celkom vyriešená. Najpravdepodobnejšie je, že jednotlivé novinové spoločnosti si určia ktoré články si môžete bezplatne čítať celé, a ktoré nie. Archív by sa mal rozrásť až do takej miery, že bude obsahovať články publikované už okolo roku 1700.

Neprehliadnite: