Makrá v OpenOffice.org 5/I. – Dialógy pod drobnohľadom

Július Pastierik  /  07. 09. 2006, 00:00

Predchádzajúcu – štvrtú časť seriálu o programovaní makier v OpenOffice.org sme venovali základom práce s dialógmi. Dialógy v OpenOffice.org však môžu byť omnoho väčšie a komplikovanejšie a preto sa nimi budeme naďalej podrobnejšie zaoberať.

V doterajších dieloch sme si ukázali jednoduché dialógy, kde sme zatiaľ použili tri možnosti zadávania vstupných údajov – zaškrtávacie políčka, prepínače a tlačidlá. Toto nám však mnohokrát nevystačuje a navyše, niekedy jedno dialógové okno svojimi rozmermi nemusí stačiť na zadanie všetkých parametrov, ktoré postačujeme a preto musíme naprogramovať celú postupnosť okien s tým, že sa budeme môcť medzi nimi presúvať.

objekty na stránke 1

Týmto všetkým možnostiam sa budeme venovať v nasledujúcej piatej časti seriálu o programovaní makier v OpenOffice.org. Pravdaže, nadviažeme na tie časti, ktoré sme si už predstavili s týmto sa nebudeme už venovať, ale predpokladáme, že cez prázdniny mal každý dosť času si nejaké jednoduché dialógy odskúšať.

Ako prvé, čomu sa budeme venovať, budú dialógy, ktoré budú zaberať viacero listov – strán. Za týmto účelom je v zozname vlastností jednotlivých prvkov, ktoré vkladáme do vlastného dialógu položka „Stránka (krok)…“. Jej štandardná hodnota je nula, čo znamená, že práve zadávaný prvok sa bude nachádzať na úplne všetkých listoch navrhovaného dialógu – a naopak, na liste č. nula sa budú zobrazovať úplne všetky prvky bez ohľadu na to, na ktorej strane sme ich definovali.

Objekty na všetkých stránkach

Poďme však po poriadku a pozrime sa, ako máme vlastne začať. Hneď pri začiatku definície dialógu je vhodné označiť prvé pracovné okno, do ktorého ešte len ideme vkladať prvky ako stránku č. 1. Teraz je vhodné vložiť tie prvky, ktoré budeme mať určite na všetkých stránkach – obvykle to budú tlačidlá pre prechod medzi nimi a prípadne tlačidlá „OK“ a „Cancel“. Pri vkladaní týchto tlačidiel nesmieme zabudnúť, že sa nám bude štandardne ponúkať stránka č. 1 a preto túto musíme opraviť na nulu.

Všetky objekty na stránke 1

Vkladanie ďalších prvkov je jednoduché. Podobne, ako sme si to už ukázali postupne vkladáme do pracovného rozhrania všetky potrebné prvky. Pokiaľ chceme vložiť novú stránku, klepneme na hlavné okno navrhovaného dialógu a zmeníme číslo strany. Tým sa nám zobrazí príslušná strana, kde môžeme pokračovať v definícii. Ku predchádzajúcim stranám sa dostaneme podobne – stačí, ak po označení celého dialógového okna napíšeme príslušné číslo strany. Pozor, ak toto urobíme na niektorom prvku, tento sa automaticky presunie na zadanú stranu a z práve definovanej „zmizne“. Na tomto mieste ešte musíme upozorniť, že OpenOffice.org rozoznáva aj záporné čísla stránok.

Objekty na stránke 2

Pretože sa pri takejto definícii jedná o jeden a ten istý dialóg, ktorý je akurát rozdelený do viacerých listov, každá zmena jeho celkovej veľkosti sa automaticky prejaví na každej strane a preto nie je možné, aby sme navrhli dialóg, ktorý bude mať rôzne veľkosti strán. Na toto musíme pamätať najmä vtedy, ak sa nám nejaká stránka zdá príliš prázdna a radi by sme ju zmenšili.

Všetky objekty naraz zobrazené na stránke 0

Pravdaže, teraz nás zaujíma, ako sa medzi jednotlivými stránkami dokážeme presúvať. O tom si však budeme hovoriť až nabudúce, pričom, ako inak, sa znovu vrátime k problematike nezalomiteľných medzier za jednoznakové predložky a spojky – veď prečo by sme nemali zmeniť práve tento dialóg na viacstránkový.

Na budúce: Procedúry pre presúvanie medzi stránkami dialógu, alebo ako nezájsť na nezaplnené stránky dialógu, t.j. za roh.

Neprehliadnite: