Google sa rozťahuje na softwarový trh

Erik Gunda  /  30. 08. 2006, 13:18

Google predstaví balík „doménových“ aplikácií, ako e-mailový klient, kalendár, či komunikačné nástroje, ktoré teraz ponúka cez web-rozhranie.

 

Google Apps for your domain (Google aplikácie pre tvoju doménu) obsahujú e-mailovú službu Gmail, Google Talk s webovým rozhraním, slúžiaci na telefonovanie cez internet, Google Calendar a Google page creator, nástroj na rýchlu tvorbu jednoduchých webových stránok.

Momentálne je projekt v testovacom štádiu, baliček je ponúkaný zdarma, no po ukončení beta fázy sa očakáva od Googlu jeho spoplatnenie. V aktuálnej podobe je balík aplikácií určený pre malé firmy a organizácie. Koncom tohto roku plánuje Google ponúkať rozšírenú verziu pre veľké korporácie a vládne agentúry.

Zatiaľčo administrátor bude mať pod kontrolou obsah a vzhľad stránok, všetok obsah bude uložený na serveroch Googlu. Služba bude využívať domény zákazníkov, ktorých nastavenia si vyžiadajú niekoľko zmien.

V súboji s Microsoftom plánuje Google pravdepodobne pridať do balíku aplikácií aj jeho webový slovný procesor - Writely a tabuľkový procesor Google Spreadsheet. Ak google tieto dve aplikácie pridá a podarí sa mu ich masovo rozšíriť, bude to prvá vážna konkurenčná hrozba pre kancelársky balík Microsoft Office, ajkeď Google nechce o súboji s Microsoftom oficiálne hovoriť.



Neprehliadnite: