Greenpace: Rebríček najekologickejšie si počínajúcich výrobcov elektroniky

Michal Kyžňanský  /  29. 08. 2006, 00:00

Organizácia na ochranu životného prostredia podľa svojich výskumov zverejnila veľmi zaujímavý rebríček 14 najväčších výrobcov mobilných telefónov a elektroniky.

Tento rebríček zohľadňuje výrobné postupy firiem vyrábajúcich elektroniku, počítačové komponenty a mobilné telefóny, mieru používania toxických látok v nich a ich možnosti recyklácie. V miere používania netoxických materiálov obstála najlepšie fínska Nokia. Texaský Dell sa zase najlepšie stará o likvidáciu a recykláciu svojich starých produktov. Od začiatku roku 2006 Nokia prestala používať materiál známy ako PVC pri izolácii káblov. PVC pri nesprávnej likvidácii spôsobuje vážne znečistenie. Od roku 2007 sa Nokia chce vzdať aj používania ďalších materiálov, ktoré sú potenciálne toxické.

Takto vyzerá spomínaný rebríček výrobcov. Kritérium, ktoré je v ňom najdôležitejšie je miera používania nebezpečných a toxických materiálov vo svojich produktoch. Smerom k vyšším číslam poradia, je vyššia miera použitia toxických materiálov.

1. Nokia, Dell - najlepšie
2. Hewlett-Packard
3. Sony Ericsson
4. Samsung
5. Sony
6. LG Electronics
7. Panasonic
8. Toshiba
9. Fujitsu Siemens Computers
10. Apple
11. Acer
12. Motorola
13. Lenovo - najhoršie


Rebríček by sa mal aktualizovať štvrťročne, vždy, ak príde k zavedenie nejakej novej ekologickejšej výrobnej techniky, ktorá zamieša poradie v rebríčku. Viac informácií o tomto rebríčku a poradí nájdete na stránke organizácie Greenpeace.

Neprehliadnite: