Superpočítač Jaguár s dvojnásobným výkonom

Michal Kyžňanský  /  29. 08. 2006, 00:00

Cray XT3 nazývaný Jaguár, zvýšil svoju výpočtovú kapacitu dvojnásobne, čím sa stal najvýkonnejším superpočítačom, prístupným pre verejné vedecké projekty.

Tento superpočítač je umiestnený v Národnom laboratóriu Tennessee's Oak Ridge. Jeho hrubá sila sa zvýšila z predchádzajúcich 25 teraflops na 54 teraflops. Inými slovami dokáže teraz vykonať 54 biliónov matematických operácií za sekundu.

„Po tejto úprave je to piaty najrýchlejší superpočítač na svete”, povedal riaditeľ laboratória Thomas Zacharia. Pred úpravou bol na 13. mieste. “Umiestnenie v rebríčku je dobrým ukazovateľom, ale skutočnou výhrou pre vedcov je možnosť využívať tento skvelý stroj”, dodal Zacharia. Rebríček 500 najvýkonnejších superpočítačov na svete zostavuje Manheimská univerzita v Nemecku, Národné laboratórium Lawrence Berkeley a Univerzita Tennessee.

Zvýšenie výkonnosti na 54 teraflops bolo len prvou fázou z 200 miliónového kontraktu podpísaného s Americkým ministerstvom energetiky. Investícia vo výške takmer 200 mil. USD by mala byť do roku 2009 transformovaná do výpočtovej sily 1000 biliónov operácií za sekundu, alebo 1 petaflops. V novembri bude zvýšená kapacita Jaguára opäť dvojnásobne na hodnotu 100 teraflops. O rok neskôr by sa mala jeho výkonnosť pohybovať na hranici 250 teraflops. Na konci roku 2008, Jaguár uvoľní miesto, resp. sa premenuje a bude prebudovaný na superpočítač menom Baker, ktorý by mal dosiahnuť spomínaný výkon 1000 teraflos. Je to takmer 3-krát viac ako dnes najvýkonnejší superpočítač od IBM s hrubou silou 280,6 teraflops.

Zacharia ďalej informoval o projektoch, ktoré už oslovila nová výpočtová sila Jaguára. Animačné štúdio DreamWorks chce využiť Jaguára na vývoj nového algorytmu na realistickejšie efekty svetla a tieňa v 3-D animáciách. Boeing dúfa, že Jaguár im pomôže vyvinúť nové energeticky nenáročnejšie a ľahšie lietadlá. General Atomics chce zasa zefektívniť výskum fúzie a modelovať situácie prebiehajúce na Slnku.

Neprehliadnite: