PS3 nápomocná pri hľadaní liekov proti chorobám

Michal Kyžňanský  /  27. 08. 2006, 00:00

Firma Sony, autor novej hernej konzoly PS3, sa spojila s biológmi a plánuje využiť globálnu výpočtovú silu novej konzoly na lekárske účely. Podobné projekty sú známe od hľadačov inteligentného života SETI.

Sony sa zapojila do už rozbehnutého projektu - folding@home (FAH), ktorý využíva globálnu výpočtovú silu počítačov po celom svete. Projekt je zameraný na formovanie proteínov, ktoré sú zásadným faktorom pri liečbe chorôb. Ak sa proteíny neformujú správne spôsobujú mnohé ochorenia akými sú napríklad: Alzheimerova, Parkinsonova choroba a mnohé druhy rakoviny.

Aj keď formovanie trvá len niekoľko nano-sekúnd, komplexná simulácia na jednom počítači by trvala 10 000 dní. Prepojená sieť obsahujúca asi 10 000 PS3 systémov by vyprodukovala výpočtovú silu schopnú vykonať tisíc triliónov operácií za sekundu. To je takmer 4-krát viac ako najvýkonnejší superpočítač od IBM - BlueGene/L schopný vykonať “iba” 280,6 triliónov operácii za sekundu. Toto porovnanie je však relatívne. Rozdeľovanie masívnych problémov na menšie časti a ich riešenie pomocou verejnej globálnej siete počítačov sa stalo v poslednej dobe módou a mnoho projektov už tento spôsob využilo. Užívateľ si stiahne program s časťou problému, ktorý má byť riešený. Vo chvíli, keď nepotrebujete výpočtovú silu svojho počítača, alebo je v úspornom režime sa programy spustia a prispejú tak svojím maličkým dielom k riešeniu problému. Po skončení úlohy odošlú výsledok do centrály, kde sú spojené s ostatnými výsledkami do komplexného riešenia.

Najznámejším podobným projektom je analyzovanie dát zo SETI – hľadanie mimozemského života. Vedci z FAH dúfajú, že nová konzola PS3 pomôže preniesť tento druh výskumu na novú úroveň. Sony spoločne s FAH vyvíja aj nové zobrazovacie techniky na zobrazovanie formovania proteínov v reálnom čase. Aj na toto je PS3 s procesorom cell a svojimi grafickými možnosťami mimoriadne vhodná.

Neprehliadnite: