Skupina Kapsch dosiahla v obchodnom roku 2006 o tretinu vyšší zisk

Tlačový servis  /  05. 08. 2006, 12:10

Skupina Kapsch dosiahla v uplynulom obchodnom roku (skončil sa 31. marca 2006) tržby vo výške 353,5 milióna eur a zároveň zvýšila medziročný zisk (EBIT) o viac ako 30 percent a vlastný kapitál navýšila o 46 percent. Vlaňajšie výsledky naznačujú, že Kapsch – jedna z popredných rakúskych rodinných firiem, ktorá sa čoraz významnejšie presadzuje aj v medzinárodnom meradle – naberá po rozsiahlej reštrukturalizácii pevný kurz k rastovému hospodáreniu.

„Pre nás, ako trhovo orientovanú firmu s vysokým dôrazom na špičkové telekomunikačné technológie, je zaujímavý celý svet. Naším strategickým cieľom je dosahovať rast vo všetkých segmentoch podnikateľských aktivít skupiny. Realizujeme ho sčasti organicky, sčasti kooperáciami a sčasti akvizíciami. Zlepšenie hospodárskych výsledkov v minulom obchodnom roku súvisí aj s prehlbujúcou sa internacionalizáciou našich strategických obchodných aktivít. Už v súčasnosti je časť obratu zahraničných pobočiek na kvóte 28 percent. V obchodnom roku 2007 by sme ju chceli výrazne zvýšiť,“ komentoval výsledky firmy predseda predstavenstva Georg Kapsch.

Kapsch BusinessCom
Skupinu tvoria tri spoločnosti – Kapsch BusinessCom, Kapsch CarrierCom a Kapsch TrafficCom. Firma Kapsch BusinessCom je vedúcim poskytovateľom moderných komunikačných riešení na rakúskom trhu. V priebehu piatich rokov chce túto pozíciu dosiahnuť aj v oblasti IT riešení.

V rámci napĺňania tohto strategického cieľa sa portfólio spoločnosti rozšírilo o niekoľko významných akvizícií, napríklad o firmy ADS System (Austria) a CS Communications & Systems Austria. Zatiaľ poslednou akvizíciou je kúpa dcérskych firiem spoločnosti Getronics v Rakúsku, Českej republike, Poľsku a na Slovensku, ktorá výrazne rozšíri kompetencie a portfólio služieb Kapsch BusinessCom v oblasti IT riešení a sieťových technológií. S výnimkou Rakúska budú dcérske spoločnosti Getronicsu do septembra tohto roka začlenené do národných pobočiek v príslušných štátoch. V Rakúsku protimonopolný úrad s integráciou nesúhlasil.

V uplynulom období Kapsch BusinessCom zrealizoval projekty pre Tirolský krajinský nemocničný zväz, Spolkový úrad pre kalibráciu a geodéziu a firmy Berndorf Band a Vogel & Noot Landmaschinen.

Kapsch CarrierCom

Aj firma Kapsch CarrierCom, ktorá sa špecializuje na riešenia pre prevádzkovateľov pevných a mobilných komunikačných sietí v oblasti prenosu hlasu a dát, v uplynulom obchodnom roku zlepšila hospodárenie. Spoločnosť v poslednom období výrazne rozširovala obchodné aktivity najmä v strednej a východnej Európe, v nasledujúcich rokoch sa plánuje zamerať aj na vzdialenejšie regióny.

Už vlani Kapsch CarrierCom rozšíril svoje aktivity v juhovýchodnej Európe a otvoril nové zastúpenie v Bulharsku. Spoločnosť sa rozhodla zacieliť pozornosť na tento región vďaka mimoriadne úspešnému exportu. Okrem toho zriadila v Maďarsku nové vývojové oddelenie a v Chorvátsku založila dcérsku spoločnosť.

Kapsch CarrierCom v uplynulom obchodnom roku výrazne posilnil strategické partnerstvo s americkou technologickou firmou jNetX, v ktorej chce získať menšinový podiel. Spoločnosť JNetX, ktorá sa zaoberá vývojom telekomunikačného softvéru, má pobočky v Rusku, Singapure a vo Francúzsku. V spolupráci s ďalšou americkou firmou UTStarcom sa Kapsch CarrierCom v poslednom čase intenzívne sústreďuje na televízne technológie blízkej budúcnosti. Ťažiskom spoločných aktivít je IP TV.

K najúspešnejším projektom uplynulého obchodného roka patrí zákazka pre nemeckého operátora KielNET. Kapsch CarrierCom uspel vo verejnej súťaži so svojou inovatívnou novinkou Hosted IP PBX MissisSIPpi (virtuálnou telefónnou ústredňou v prostredí VoIP). Okrem inštalácie a integrácie systému bude zabezpečovať aj podporné aktivity, ako je údržba či podnikové školenia. MissisSIPpi Hosted IP PBX vďaka prepájaniu hovorov cez internet umožňuje operátorom ponúkať hlasové služby za výhodnejšie ceny.


Kapsch TrafficCom
Kapsch TrafficCom s viac ako 100 nainštalovanými systémami v tridsiatich krajinách patrí k celosvetovo najúspešnejším dodávateľom mýtnych systémov. Podobne ako ostatné firmy skupiny Kapsch viacerými kooperáciami a akvizíciami v minulom období významne rozšíril svoje portfólio.

Spoločnosť získala veľkú zákazku na zriadenie mýtneho systému pre nákladné autá v Českej republike, ktorú musí zrealizovať vo veľmi krátkom čase. „Mimoriadne cenné budú pre nás skúsenosti našich pracovníkov z predchádzajúcich projektov. V Čechách budujeme mýtny systém pre cestnú sieť dlhú viac ako 2 000 kilometrov,“ povedal G. Kapsch.

Pri výstavbe mýtneho systému v Českej republike Kapsch TrafficCom využije aj know-how z oblasti vývoja softvérových centrál, ktoré získal akvizíciou argentínskej firmy DPS Automation. Táto spoločnosť už participovala na výstavbe veľkého mýtneho systému v Čile. Pre Kapsch získanie DPS Automation znamená celosvetovú vedúcu pozíciu v oblasti mýtnych systémov a rozšírenie ponuky riešení pre dopravnú telematiku. Firma sa pritom špecializuje na veľké projekty v Európe, ale aj na trhoch Severnej Ameriky a Ázie.

„Internacionalizácia našich podnikateľských činností je zreteľná vo všetkých aktivitách a napokon i hospodárskych výsledkoch skupiny,“ dodal G. Kapsch. „Naše úspechy potvrdzujú, že tento kurz je správny. Aj v budúcich rokoch preto očakávame trvalý rast obratov a zvýšenie cashflow.“

Neprehliadnite: