AMD a Intel – cesta do roku 2008 zverejnená

Michal Kyžňanský  /  21. 07. 2006, 00:00

AMD odpovedalo na hodenú rukavicu Intelu v podobe nových vysokovýkonných procesorov oznámením o urýchlení migrácie na novú 45 nm technológiu výroby a posunutím vydania quad core – štvorjadrových procesorov.

Vydanie rady Core 2 Duo od Intelu poriadne rozvírilo hladinu jazera s procesormi. Core 2 Duo priniesol Intelu opäť po dlhšej dobe výkonnostné prvenstvo medzi procesormi pre desktopy. Reakcia AMD je, že procesory vyrábané novou 45 nm technológiou budú uvedené na trh už v prvej polovici roku 2008, čo je o pol roka skôr ako sa plánovalo. AMD vyhlásilo, že aj keď má Intel teraz výkonnostné prvenstvo, tak toto prvenstvo je veľmi krehké a miska váh sa mení veľmi často a prvenstvo vo výkone je len správa vyvolávajúca vlnu entuziazmu. Na reálnom trhu ide o celkové služby a mať najvýkonnejší procesor nie je všetko. Avšak vyjadrenie tiež vraví o platforme 4x4, ktoré vraj chytí za srdce všetkých a vyvolá skutočnú vlnu entuziazmu a nadšenia.



Hlavným cieľom AMD je zmenšiť priepasť medzi technológiami výroby Intelu a AMD, pretože Intel má v migrácií na nové technologické riešenia – použitie menších súčastí výroby náskok 12 mesiacov. AMD chce práve urýchlením vývoja a skoršieho uvádzania procesorov na trh skrátiť tento náskok na 6 mesiacov. AMD prechádza na 65 nm technológiu výroby vo štvrtom kvartáli tohto roku a Intel na 45 nm technológiu výroby na konci/začiatku 2007/2008. Ak to takto skutočne dopadne, tak náskok Intelu v prechode na novú technológiu výroby sa zníži o 6 mesiacov. Okrem toho AMD plánuje vydať “native” – rýdzo štvorjadrové procesory, t.j. procesory so 4 separátnymi jadrami, ktoré budú spojené do jedného čipu, naproti Intelu, ktorý plánuje vydanie štvorjadrového procesoru v podobe balíku obsahujúcom dva dvojjadrové procesory.



Tento procesor s kódovým označením K8L príde na trh v polovici roku 2007, viac ako pol roka po vydaní štvorjadrového procesoru - Kentsfield (desktop) a Clovertown (servery) od Intelu. Od “native” štvorjadrových procesorov od AMD sa očakáva výrazne nižšia spotreba ako v prípade štvorjadrových procesorov od Intelu práve kvôli 6 mesačnému náskoku Intelu, čo sa môže v tomto smere prejaviť ako výhoda pre AMD.

Čo sa týka aktuálneho hospodárenia a rozmiestnenia pozícii na trhu procesorov, AMD ovláda približne 20 % trhu a do roku 2008 analýzy hovoria o 30 % podiele na trhu procesorov. V uplynulom kvartáli sa viac darilo AMD v ziskoch, pretože zaznamenali nárast na 89 miliónov USD. Aj keď táto čistka predstavuje len “vreckové“ v porovnaní so ziskami Intelu, ktoré poklesli z pôvodných 1,19 miliardy na 885 miliónov USD. Avšak vydanie novej rady procesorov Core 2 Duo podľa analytikov prudko zvýši zisky v nasledujúcom kvartáli po masívnej kampani obsahujúcej výsledky testov, kde procesor od Intelu dominoval. Intel vynakladá aj kroky, ktoré majú viesť k zefektívneniu biznisu a k uskromňujúcim opatreniam bude patriť aj prepustenie takmer 15 000 zamestnancov.

Objavili sa tiež špekulácie o tom, že Apple pripravuje nástupcu Power Mac G5, ktorý bude založený práve na nových procesoroch Core 2 Duo. Celkovú situáciu možno zhrnúť tak, že AMD získaval a získava naďalej v oblasti serverových počítačov, vďaka brilantnosti Opteronov, ale jeho pozícia na trhu desktopov čaká na nového silného hráča.

Zdroje:

http://www.tgdaily.com
http://www.macobserver.com
http://www.itwire.com.au

Neprehliadnite: