Čip zachytávajúci konkrétne mozgové signály

Michal Kyžňanský  /  16. 07. 2006, 00:00

Vedcom sa podarilo implantovať čip do mozgu človeka s ochrnutým telom od krku dolu. Jeho úlohou je zachytávať impulzy vysielané neurónmi, ktorými sa mozog snaží kontrolovať ochrnuté končatiny. Prečo?

Čip nazvaný BrainGate Neural Interface System vyvinutý americkou firmou Cybernetics Neurotechnology Systems može byť skutočne pokrokom v kybertechnológiách. Čip veľkosti malej pilulky obsahuje 100 elektród (každá je tenšia ako ľudský vlas) a je implantovaný do oblasti mozgu, ktorá vysiela impulzy pre pohyb končatín. Následne ich čip transformuje na elektrické signál a posiela do počítača. Zatiaľ boli využité tieto signály tak, že testovaný subjekt mohol pohybovať kurzorom po obrazovke tak, že chcel pohybovať svojimi ochrnutými nohami.

V budúcnosti otvára táto technológia nádej pre ochrnutých ľudí, ktorí by vďaka tejto technológii mohli znovu pohybovať vlastnými končatinami, ak prekonali úraz, ktorý im poškodil miechu. Avšak stále sú to len malé výsledky na dlhej ceste plnej prekážok. Jednou z prekážok je aj invazívna technika zavádzania čipu, životnosť čipu, ktorá je zatiaľ pri testoch na ľuďoch iba 12 mesiacov a iné. V teste konektivitu medzi čipom a počítačom zabezpečoval tenký drôt prechádzajúci malým otvorom v lebke. Uvažuje sa však o použití Blue Tooth alebo iného bezdrôtového spôsobu prenosu.

Neprehliadnite: