2GM Anonymizer

Branislav Rác  /  07. 07. 2006, 20:40

Internet nie je ani v najmenšom tak anonymný, ako sa môže zdať. Všetky vaše aktivity sú ľahko vystopovateľné a to vďaka vášmu jedinečnému poznávaciemu znameniu - ip adresy. Existujú ale nástroje, ako IP adresu zmeniť a to dokonca hneď za verejnú IP adresu! Jedným z týchto nástrojov je novo spustená služba českej firmy 2GM s názvom 2GM Anonymizer. A čo nám tento produkt ponúka, si povieme v tejto recenzii.

Ako to celé funguje

2GM Anonymizer môže fungovať v troch režimoch. Ide o Anonymizer Zdarma, Anonymizer so smerovaním portov z verejnej IP adresy a službu s názvom Public IP, vďaka ktorej dostane váš počítač jedinečnú verejnú IP adresu, ktorá patrí len a len vám.

Na prevádzku všetkých služieb je potrebné stiahnuť si špeciálneho klienta z adresy http://anonymizer.2gm.cz. Inštalácia tohto klienta prebieha štandardným spôsobom. Po inštalácii sa v system tray zobrazí ikona otáznika, na ktorý stačí kliknúť pravým tlačidlom a objaví sa menu.

Anonymizer TEST - Táto služba je zdarma a je rýchlostne obmedzená na 56kbps. Môžete si tak vyskúšať, ako funguje nadväzovanie spojenia a tiež, že máte na internete skutočne inú IP adresu. Meno a heslo pre prístup je: anonym anonym.

Ďalšie dve služby je už možné využívať až po zaregistrovaní sa na stránkach poskytovateľa a následnom zaplatení. Po registrácii dostanete potvrdzovací e-mail so všetkými podrobnosťami. Pokiaľ službu nezaplatíte, budú vaše účty fungovať s obmedzenou rýchlosťou 32kbps. Ak nezaplatíte do 7 dní, váš účet sa zmaže. Treba povedať, že poplatky nie sú vôbec vysoké a možno platiť aj v slovenských korunách.

Anonymizer – Tu už ide o plnohodnotný anonymizér s obmedzenou rýchlosťou na 265 alebo 512kbps. Táto rýchlosť je garantovaná len pre vás, teda s nikým sa o ňu nedelíte! Po pripojení váš počítač získa verejnú IP adresu anonymizéru, ktorá je 217.11.232.250. Túto adresu s vami zdieľajú všetci užívatelia plateného anonymizéru. Navzájom sa ale samozrejme nevidíte. Pri objednávke si môžete nastaviť smerovanie portov na váš lokálny počítač. Vďaka tomu môžete na svojom PC prevádzkovať napríklad webový server. Najviac to však ocenia tí z Vás, ktorí chcú využívať P2P siete. Vďaka 2GM Anonymizéru môžete napríklad používať DC v aktívnom režime, aj keď nemáte verejnú adresu! Stačí si len správne nastaviť smerovanie verejných portov.

Public IP – Pokiaľ budete využívať 2GM Anonymizer v režime Public IP, buďte pripravený na to, že ide o kompletné riešenie vašej novej internetovej identity. Váš počítač získa verejnú IP adresu, ktorá bude rezervovaná len pre vás. S garantovanou rýchlosťou 1Mbit/s ide skutočne o luxusnú záležitosť pre náročných užívateľov. Nebudete obmedzovaný žiadnym firewallom ani nariadením vášho internetového providera. Získate v podstate ďalšie pripojenie k internetu s verejnou IP adresou. Dokonca nie je ani v licenčných podmienkach uvedené, že nesmiete tento internet poskytovať ďalej.

Musíme si však uvedomiť, že pri pripojení do služieb ste pripojený rovno do internetu. Takže sa veľmi odporúča mať nainštalovaný firewall a antivírus. Princíp fungovania technológie VPN mi v stručnosti objasnil Vojta Stavik zo spoločnosti 2GM. Citujem:

„Technologie VPN se používá k tomu, když se chceš přes internet připojit do nějaké vnitřní síte. Hodně to využivají třeba obchodnici na služebnich cestách. Připojí se přes VPN do firemní síte a jejich počítač se tváři, jako by byl fyzicky v té síti. Múžou tisknout na tiskárnách a vidí okolni počitače. 2GM Anonymizer je v podstate to samé, jenom naruby. Ta vnitřni síť je v našem připade internet. Vytvořime mezi našim serverem a tvým počítačem šifrovaný tunel, kterým te “vtahneme” do internetu. Přes Anonymizer jde veškerá komunikace mezi tvým počítačem a internetem. To znamena že jsi anonymní nejenom při prohliženi stranek, ale také máš jinou IP adresu i při použivaní ICQ a pod. Tahle maličkost je ale obrovsky silna vlastnost. Pokud Ti třeba zaměstnavatel zakáže ICQ nebo P2P site, připojíš se přes anonymizer a razem nejsi ničím omezen. Neplati na tebe firewally poskytovatele.“

client.png

Záverom
Firma 2GM pripravila rozhodne zaujímavé riešenie na našom internetovom trhu. Počas testov sa nevyskytol jediný závažnejší problém s pripojením a všetko bežalo tak, ako malo. Ak teda hľadáte riešenie, ako si na internete zabezpečiť súkromie alebo naopak, ako si vyriešiť problém s pevnou IP, tak služba 2GM Anonymizer je veľmi kvalitné a spoľahlivé riešenie.

Neprehliadnite: