Milan Ištván: Plánovacie obdobie EÚ 2007-2013 je obrovská príležitosť pre Slovensko

Patrik Pomichal  /  05. 07. 2006, 00:00

V práve skončenom volebnom období sa v oblasti informatizácie spoločnosti udialo viacero významných udalostí – prvýkrát v histórii na pôde parlamentu pracovala Komisia NR SR pre informatizáciu spoločnosti (IS), vláda menovala svojho splnomocnenca pre IS, ako aj schválila cestovnú mapu zavádzania elektronických služieb verejnej správy a parlament schválil zákon o informačných systémoch verejnej správy. O očakávanom vývoji v tomto volebnom období v oblasti IS sme sa rozprávali s výkonným riaditeľom občianskeho združenia Partnerstvá pre prosperitu (PPP) Milanom Ištvánom.

Milan Ištván Pred voľbami sa uskutočnili dva okrúhle stoly s predstaviteľmi politických strán o informatizácii. Podľa nich by sa mohlo zdať, že IS bude patriť medzi priority v tomto volebnom období. Bude tomu skutočne tak?

Okrúhle stoly sa konali v čase predvolebnej kampane, tak ich treba brať s rezervou :) ... Ale samozrejme, aj v deklaráciách, aj v textoch volebných programov vidieť významný posun vpred. Reči sa hovoria, chlieb sa je, hovorí príslovie. Osobne však nemám pocit, že by pre politické elity strán zvolených do parlamentu bola táto téma reálna a silná politická priorita.

Čo bude podľa vás kľúčové nasledujúce štyri roky?

Rozhodne to bude využitie štrukturálnych fondov v nastávajúcom plánovacom období EÚ 2007-2013. Priamo na informatizáciu spoločnosti ako vertikálnu prioritu je v rámci Operačné programu Znalostná ekonomika (OPZE) vládou alokovaných 850 miliónov Eur, čo je obrovský suma! Tá bude určená na tri priority: 1. eGovernment, 2. digitalizácia kultúry, 3. Broadband. Musíme dodať, že IS je schválená aj ako horizontálna priorita, a preto ďalších zhruba 300 miliónov Eur na IS nájdeme v operačných programoch pre zdravotníctvo, školstvo a podnikanie.

prezentácia PPP

Prostriedky z eurofondov sa začnú čerpať, resp. projekty sa môžu podávať už od januára 2007?

Teoreticky áno, prakticky podľa všetkého nie. Osobne predpokladám v oblasti IS začiatok plánovacieho obdobia minimálne o rok neskôr. Zatiaľ na MDPT SR neexistujú žiadne(!) personálne kapacity na riadenie tejto priority. Administratívne zvládnutie tejto problematiky nie je jednoduchá záležitosť. Vládni politici by si mali uvedomiť, že ich volebné obdobia trvá iba do roku 2010, a ak chcú peniaze z eurofondov využiť na plnenie svojich programových cieľov v oblasti IS, musia sa tomuto problému seriózne venovať.

Spolupracujete s podobnými organizáciami aj z EÚ. Podľa Vás kedy sa Slovensko priblíži k priemeru EÚ v oblasti eGovernmentu?

Priblíženie sa Slovenska priemeru EÚ nebude jednoduchá záležitosť. Musíme si uvedomiť, že ak aj budeme napredovať, zvyšok Európy nespí na vavrínoch. Osobne to odhadujem na 4-5 rokov minimálne. Správy Európskej komisie o elektronických komunikáciách a o informačnej spoločnosti musíme brať viac vážne.

prezentácia PPP

Zostava vlády je známa a vyvolala v zahraničí obavy vo viacerých oblastiach. Podľa Vás ohrozí táto sociálne orientovaná vláda pokrok v eGovernmente?

Vo svete vládlo a vládne mnoho socialistických vlád, pre ktoré bol a je rozvoj informačnej spoločnosti významnou prioritou. Aj SMER-SD sa vo svojom volebnom programe tejto téme venoval na dostatočne veľkom priestore, aj keď niektoré ciele sú diskutabilné. Najväčšie obavy v súvislosti s našou novou vládou vidím v pripravenosti novej politickej elity prevziať moc aj s dostatočným odborný zázemím.

Ako to bude s ďalším budovaním eGovernmentu v SR?

V rámci doterajšieho pôsobenia vládneho splnomocnenca Kukučku sa odviedol obrovský kus práce. Nová vláda určite nebude stavať na zelenej lúke. Predpokladá sa, že aj tu zohrajú zásadnú úlohu štrukturálne fondy, preto od zvládnutia ich manažovania bude závisieť aj ďalšia rýchlosť v budovaní eGovernment. Pripravuje sa rozšírenie Cestovnej mapy pre zavádzanie elektronických služieb verejnej správy na oblasť regionálnej a miestnej samosprávy, čo je veľmi dôležité.

Aké sú plány v pre zvyšovania penetrácie Internetu na Slovensku? Plánujú sa kroky aj na zvyšovanie počítačovej gramotnosti? Rysujú sa kroky na skvalitnenie výučby informatiky na stredných školách?

Pripravuje sa toho veľa, čas a spôsob realizácie je otázny. Musíme si počkať, ako sa k veci postaví nová vláda. Predpokladám, že väčšina aktivít a programov v tejto oblasti bude financovaná prostredníctvom štrukturálnych fondov EÚ. Konkrétnejšie informácie by mohli byť známe na jeseň.

Ako sa bude v rámci týchto úloh angažovať vaše občianske združenie PPP?

Ja som v súčasnosti členom Partnerstva pre prípravu operačnej priority IS na MDPT SR a členom pracovnej skupiny pre prípravu OP ZE na MF SR, takže aj takýmto spôsobom sa zapájame do tvorby príslušných programovacích dokumentov. Na jeseň plánujeme v spolupráci s ďalšími partnermi organizáciu troch konferencií na regionálnej báze o využití fondov EÚ pre oblasť IT, ktoré budú určené potenciálnym konečným prijímateľom pomoci. Týmto témam sa určite budeme venovať aj v eGovernment sekcii na INET.SK a na portáli EurActiv.sk, kde sme partnerom sekcií Informačná spoločnosť i Verejná správa.

V predchádzajúcom parlamente fungovala Komisia NR SR pre IS pod vedením poslankyne za ANO Beáty Brestenskej. ANO už v novom parlamente nebude. Bude však naďalej pracovať táto Komisia?

Bol by som veľmi rád, keby takáto Komisia NR SR pre IS existovala aj v tomto volebnom období. Viacerí členovia doterajšej Komisie sú poslancami aj v tomto volebnom období, preto by bolo logické, aby pokračovali v svojej práci, tém bude veľa. Viem si predstaviť, že novým šéfom komisie by bol napríklad poslanec Jaroslav Baška zo strany SMER-SD.

Ďakujeme za rozhovor.

Neprehliadnite: