Testovali sme sieť komerčných Wi-Fi hotspotov

Redakcia Inet.sk  /  04. 07. 2006, 00:00

Určite mnohí z Vás potrebujú byť online, aj keď ste aktuálne mimo svojho pracoviska, napr. na pracovnom obede. Ak však máte zariadenie, ktoré má k dispozícii Wi-Fi, stačí si vybrať správny podnik a máte po probléme. A práve pre Vás je určený tento test.

Čo je to Wi-Fi?

Za skratkou Wi-Fi sa ukrýva termín „wireless fidelity“ (bezdrôtová vernosť), čo je vlastne iný názov pre štandard IEEE 802.11. Tento názov pochádza z inštitúcie Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA), ktorá sa teraz označuje ako Wi-Fi aliancia.

Wi-Fi je bezdrôtová sieť, v ktorej je možný prenos akýchkoľvek dát okrem iného aj internetu. Najväčšou výhodou Wi-Fi je, že k internetu sa dostanete všade tam, kde máte signál (podobne, ako keď voláte z mobilného telefónu) a to bez nutnosti pripájania množstva káblov k počítaču.

Miesto, kde je umiestnený prístupový bod do bezdrôtovej siete Wi-Fi sa volá hotspot. Hotspoty sú umiestňované tam, kde sa najčastejšie zhromažďujú ľudia ako napr. letiská, kaviarne, knižnice, školy a obchodné strediská.


Prvé zoznámenie

V tomto teste sme sa rozhodli testovať sieť Wi-Fi hotspotov spoločnosti iHOTSPOT ZONE, a.s., ktorá dnes patrí k najväčším (57 Wi-Fi hotspotov) a aktuálne najrýchlejšie sa rozširujúcim slovenským sieťam. Testované boli niektoré Wi-Fi hotspoty v Bratislave a Banskej Bystrici, neskôr však plánujeme tento článok doplniť o ďalšie testy z iných miest. Preto ak nám chcete pomôcť, ozvite sa nám našu e-mailovú adresu (redakcia@inet.sk).

Vo všetkých meraných prípadoch bolo pripájanie k sieti hotové za pár sekúnd, pri čom sme nezaznamenali žiadne technické a ani iné problémy. O jednotlivých spôsoboch pripojenia (bezplatných, ako aj platených) sa dozviete viac na oficiálnych stránkach iHOTSPOT ZONE, a.s. Vo všetkých prípadoch sme mali k dispozícii licencované Wi-Fi zariadenia s originálnym príslušenstvom.


Konkrétne merania

Počas jedného týždňa sa nám podarilo otestovať 10 rôznych Wi-Fi hotspotov, na ktorých sme vykonali cez 50 meraní a to pomocou stránok Speedmeter.sk, Speedmeter Inet.sk, Dsl.sk a Dsl.cz.


Download:
Služba
Minimálna hodnota
Maximálna hodnota
Priemerná hodnota
Dsl.sk
1183 kbps
2391 kbps
1965 kbps
Dsl.cz
430 kbps
2070 kbps
1372 kbps
Speedmeter.sk
1326 kbps
2318 kbps
1738 kbps
Speedmeter Inet.sk
1433 kbps
2049 kbps
1768 kbps

Upload:
Služba
Minimálna hodnota
Maximálna hodnota
Priemerná hodnota
Speedmeter.sk
234 kbps
357 kbps
314 kbps
Speedmeter Inet.sk
328 kbps
358 kbps
318 kbps

Odozva:
Služba
Minimálna hodnota
Maximálna hodnota
Priemerná hodnota
Dsl.cz
47 ms
72 ms
63 ms
Speedmeter.sk
31 ms
609 ms
128 ms


Záverečné zhodnotenie

Snáď najvýraznejšou nevýhodou týchto hotspotov je fakt, že nie sú v každom meste, ale situácia sa zo dňa na deň zlepšuje. Ďalšou miernou nevýhodu je rôznorodá rýchlosť niektorých hotspotov, ale vždy je ich rýchlosť uspokojivá a stabilná, takže sa skôr jedná len o malú výčitku.

Sieť (komerčných i nekomerčných) Wi-Fi hotspotov je pomerne lacný spôsob ako byť neustále online, i keď ste mimo svojho pracoviska. Avšak tento spôsob náhradného pripojenia bude ešte viac zaujímavejší, keď bude k dispozícii aj kreditná platba ako je to možné napríklad pri mobilných telefónoch.


Poďakovanie

V samotnom závere by sme chceli týmto poďakovať spoločnosti iHOTSPOT ZONE, a.s., ktorá nám umožnila bezplatne testovať ich sieť Wi-Fi hotspotov. Naše poďakovanie patrí aj Milanovi Novákovi a Igorovi Križkovi, ktorí pomáhali pri testovaní Wi-Fi hotspotov v Bansej Bystrici, ako aj Filipovi Minárikovi, ktorý testoval Wi-Fi hotspoty v Bratislave.


Súvisiace odkazy:

Aktuálny cenník voucherov a paušálov
Aktuálny zoznam dostupných Wi-Fi hotspotov

Neprehliadnite: