Ministerstvo financií SR je priekopníkom v dokonalosti riadení organizácie

Tlačový servis  /  27. 06. 2006, 11:23

Ministerstvo financií Slovenskej republiky je prvou európskou inštitúciou centrálnej štátnej správy, ktorá v rámci prestížneho medzinárodného hodnotenia EFQM (Európska cena za riadenie kvality) získala ocenenie stupňa Recognised for Excellence. Je to výsledok niekoľkoročného systematického zlepšovania výkonnosti organizácie, pri ktorom ministerstvu pomáhala poradenská spoločnosť LogicaCMG.

Získané hodnotenie audítormi EFQM je dôkazom toho, že organizácia je orientovaná na dosahovanie výsledkov, zameriava sa na spokojnosť občanov / zákazníkov, hľadá cesty ako samu seba riadiť pomocou procesov a faktov a vytvára si mechanizmy trvalého zlepšovania a inovácie. Zároveň tento výsledok ukazuje, že Ministerstvo financií SR je vedené s vedomím účelu existencie organizácie a zodpovednosti k spoločnosti a v tomto duchu rozvíja a aktívne zapája svojich zamestnancov.

Spolupráca Ministerstva financií SR a LogicaCMG prebieha už od roku 2003. Na počiatku bol procesný a organizačný audit s cieľom naštartovať inovačné zmeny na ministerstve. Od skončenia auditu spolupracujú konzultanti LogicaCMG s Ministerstvom financií SR na postupnom zavádzaní princípov modelu Excellence EFQM. Náplňou poradenskej činnosti LogicaCMG v tomto prípade bola adaptácia metodiky využitia Modelu Excellence EFQM na podmienky ministerstva a prenesenie primárnych znalostí a schopností na tím pracovníkov klienta. „Boli sme pri tom, keď si vedenie ministerstva zvolilo EFQM ako cestu k riadeniu a zvyšovaniu kvality práce úradu a pomáhali sme rozbehnúť interný tím.“ prehlásil vedúci konzultant LogicaCMG Central Business Consulting Dr. Martin Ohlídal.

Model Excellence EFQM (European Foundation for Quality Management) je založený na uplatnení overených metód a postupov (best practices) z komerčného aj verejného sektoru v mnohých vyspelých európskych krajinách. Ako nástroj riadenia a aj ako model k hodnoteniu dokonalosti riadenia slúži už od začiatku 90. rokov. Vedenie podniku či organizácie dostáva s jeho pomocou praktickú možnosť zistiť, či sa organizácia vyvíja správnym smerom a kde je najväčší priestor pre ďalšie zlepšenia. Zároveň Model Excelence EFQM umožňuje objektívne vzájomné porovnávanie rôznych organizácií z rôznych sektorov a odborov. Najlepšie európske firmy sa snažia každoročne ukázať, že práve ony sú riadené najefektívnejšie a dosahujú najlepšie výsledky. V posledných rokoch sa do tohoto hodnotenia zapojili aj mnohé nekomerčné subjekty i organizácie verejnej správy, Ministerstvo financií SR je však prvým v kategórii centrálnych vládnych inštitúcií. Jeho vynikajúci výsledok môže byť inšpiráciou pre ďalšie orgány štátnej správy v EÚ.

Vedúca úradu MF SR Jana Červenáková uviedla:„Výsledok hodnotenia nás pochopiteľne nesmierne potešil. Je to ďalší dôkaz toho, že naša niekoľkoročná námaha sa vyplatila. Ale dôležitejšia ako certifikáty a ocenenie je pre nás skutočnosť, že sa úrad zmenil na cieľavedomú a efektívne fungujúcu organizáciu a že sme schopní stále sa zlepšovať. Rada by som využila túto príležitosť k poďakovaniu kolegom, ktorí neľahkú úlohu zavádzania EFQM zvládli. Ich práca je o to cennejšia, že zavedenie EFQM do organizácie prijali ako dodatočnú úlohu nad rámec svojej každodennej náročnej práce. Určite si zaslúžia poďakovanie i konzultanti firmy LogicaCMG, ktorí dokázali presne pochopiť našu situáciu, a pomohli nám nájsť cestu a zaviesť potrebné nástroje.“

Neprehliadnite: