Yourspins.com - zremixujte si svoju obľúbenú pesničku

Branislav Rác  /  23. 06. 2006, 08:53

Určite ste už niekedy na diskotéke počuli rôzne verzie tej istej pesničky. Možno si niektorí z vás povedali, že by bolo celkom fajn vedieť nejakú pesničku zremixovať. Takto zrejme rozmýšľali aj autori služby Yourspins, ktorú vám chcem teraz predstaviť.

O čo ide?

Yourspins.com je social network služba pre fanúšikov hudby. Avšak nie je to klasická pasívna zoznamovacia služba. Chlapíci z Yourspins si totiž povedali, že ponúknu čosi navyše. A tak dali hlavy dokopy a uzatvorili zmluvy s umelcami, ktorí previedli svoje songy do špeciálneho DI formátu. Tento formát rozloží daný song do sekcií a taktiež umožňuje pre každý druh nástroja použiť viac verzií.

Ako to celé funguje?

Veľmi jednoducho. Po krátkej registrácii sa dostávate na hlavnú stránku služby Yourspins. Na obrazovke vidíte menu so zoznamom umelcov a ich pesničiek. Vyberiete si konkrétneho umelca a potom pesničku, ktorú sa budete snažiť upraviť na svoj obraz. Následne kliknete na nápis MixNow. To, čo sa v browseri otvorilo po kliknutí na tento nápis, mi jemne vyrazilo dych. Otvorí sa vám totiž kompletné remixovacie štúdio.

yorspinscom.png

Remixovacie štúdio..

Toto štúdio je najdôležitejšia časť služby. V ňom totiž budú vznikať vaše remixy. Poďme si ho teda popísať detailnejšie.

studio

Vpravo hore sa nachádza zoznam sekcií pesničky. Každá pesnička sa totiž skladá z niekoľkých sekcií, ktoré sa nahrávajú postupne. Predíde sa tak spomaleniu celej aplikácie pri pomalšom pripojení. Potom tu máme klasické tlačítko play/pause. Pod ním sa nachádza zoznam použitých nástrojov. Každý tento zoznam je vlastne menu s nástrojmi, ktorých počet je špecifický vždy pre tú ktorú pesničku. V menu sa nachádzajú niekedy skutočne zaujímavé variácie na daný sampel. Ak sa vám nechce skúšať sampel za samplom samému, kliknete v hornej časti na tlačidlo IMPROVISE a štúdio už za vás niečo vymyslí. Zremixovaný song možno uložiť len na vašu stránku v službe Yourspins. Je to škoda, avšak je to dané autorskými právami. Ak sa však silou mocou chcete pochváliť svojim mixom na blogu, existuje tu jedna možnosť. Autori vyvinuli flash player, ktorého kód jednoducho vložíte na stránku. Inak, ak začnete aktívne remixovať, skôr či neskôr sa pod vaším profilom objavia komentáre od ostatných užívateľov Yourspins.

Záver..

Yourspins je skvelá a určite originálna web 2.0 aplikácia, ktorá dokazuje, že možnosti dnešného internetu a prehliadačov nie sú ani zďaleka vyčerpané. Je to celkom príjemný nástroj na spoznanie nových ľudí a podporenie vašej kreativity. Ak teda máte aspoň trocha hudobný sluch, odporúčam Yourspins vyskúšať.

A takto vyzerá výsledok mojej snahy:

Neprehliadnite: