Slovak Telekom ústretovo znižuje ceny v referenčnej ponuke uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu

Tlačový servis  /  19. 06. 2006, 00:00

Vzhľadom na zmeny ukazovateľa, ktorý sa používa pri výpočte nákladovo orientovanej ceny a vplyvom niektorých ďalších parametrov, ktoré vstupujú do výpočtu mesačnej ceny za používanie prístupu k účastníckemu vedeniu, Slovak Telekom od 1. augusta 2006 znižuje ceny za prístup k účastníckemu vedeniu.

Spoločnosť v auguste 2005 vydala a zverejnila Referenčnú ponuku uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu (RUO). Napriek tomu, že RUO je prístupná už takmer rok, doteraz nedošlo k implementácii sprístupnenia účastníckych vedení.

Tento stav môže byť dôsledkom viacerých príčin. „Jednou z nich je fakt, že proces sprístupnenia účastníckych vedení má, na rozdiel od iných liberalizovaných trhov, kde sa realizoval zhruba s odstupom dvoch rokov po prepojení, nasledovať bezprostredne po prepojení verejných telefónnych sietí alternatívnych fixných operátorov a Slovak Telekomu. Operátori, ktorí sú v súčasnosti zaneprázdnení uvádzaním prepojenia do praxe, nemajú kapacity na realizovanie ďalšieho náročného procesu. V prospech tejto našej domnienky svedčí fakt, že od zverejnenia RUO do dnešného dňa požiadalo o rokovanie o podmienkach RUO šesť podnikov, pričom iba s jedným z nich, sa uskutočnili zatiaľ len dve stretnutia, ktorých predmetom boli organizačné otázky a najzásadnejšie pripomienky k RUO. Ostatní záujemcovia o sprístupnenie účastníckeho vedenia nás neinformovali o svojich výhradách k RUO. Za ďalšiu príčinu zdržanlivosti alternatívnych operátorov považujeme očakávania spojené s novými veľkoobchodnými produktami spoločnosti Slovak Telekom a prípadnými regulačnými opatreniami uloženými na iných relevantných trhoch, najmä na trhu veľkoobchodného širokopásmového prístupu“, uviedol Pavol Kukura, výkonný viceprezident pre stratégiu a regulačné záležitosti spoločnosti Slovak Telekom.

Spoločnosti Slovak Telekom nebola na trhu veľkoobchodného uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu uložená povinnosť nákladovej orientácie. Napriek tomu sú ceny za sprístupnenie účastníckeho vedenia kalkulované na základe nákladov vynaložených pri uvádzaní služby, pričom v zmysle európskeho regulačného rámca spoločnosť prihliadala na primeranú návratnosť vloženého kapitálu, vrátane zodpovedajúcich personálnych a zriaďovacích nákladov. Vzhľadom na zmenu hodnoty WACC (vážený priemerný náklad kapitál – ukazovateľ, ktorý sa používa pri výpočte nákladovo orientovanej ceny) Telekomunikačným úradom SR a niektorých ďalších parametrov, ktoré vstupujú do výpočtu mesačnej ceny za používanie prístupu k účastníckemu vedeniu, Slovak Telekom prehodnotil výšku tohto poplatku. Podľa výpočtov, vychádzajúcich z aktuálnych hodnôt premenných, preto spoločnosť od 1. augusta 2006 mení ceny za používanie prístupu k účastníckemu vedeniu nasledovne:

Cena RUO 2005
Cena podľa zmeny RUO 2006
Úplný prístup k účastníckemu vedeniu 549,- 402,-
Spoločný prístup k účastníckemu vedeniu
384,- 308,-
Úplný prístup k úseku účastníckeho vedenia
473,- 316,-
Spoločný prístup k úseku účastníckeho vedenia
331,- 242,-

Podľa Slovak Telekomu nové ceny v maximálnej miere zohľadňujú aktuálne ocenenie aktív a rast efektívnosti činnosti v spoločnosti. „Až do ďalšieho prehodnotenia parametrov vstupujúcich do výpočtu ceny ULL, ktoré predpokladáme najskôr začiatkom budúceho roku, ďalšie zmeny cien nepredpokladáme. Uskutočnenou zmenou sa výška poplatkov za používanie prístupu k účastníckemu vedeniu dostáva na úroveň porovnateľnú s priemernou úrovňou cien v EÚ. Porovnateľné ceny sú napríklad v Rakúsku, Belgicku, Fínsku, Maďarsku, vyššie sú v Írsku, Českej republike, či v Poľsku“, zdôraznil ďalej P. Kukura.

Aj keď je samozrejmé, že Slovak Telekom musí na trhu hájiť predovšetkým svoje záujmy, cieľom spoločnosti nie je v žiadnom prípade vylúčenie konkurencie a stavanie neprimeraných prekážok jej vstupu. „Takáto stratégia by bola krátkozraká a v konečnom dôsledku poškodzujúca najmä Slovak Telekom. Našim záujmom je poskytovať stále kvalitnejšie služby koncovým užívateľom, zvýšiť penetráciu pevných liniek a podporovať širokopásmový prístup a prispieť tak k rozvoju trhov pripojenia do pevných verejných telefónnych sietí. Predpokladáme, že po tomto jednostrannom ústretovom kroku sa zintenzívnia rokovania o RUO a o podmienkach sprístupnenia účastníckych vedení medzi zainteresovanými stranami.“

Zároveň by podľa Slovak Telekomu prístup k infraštruktúre mal byť prostriedkom zvýšenia hospodárskej súťaže, rastu efektívnosti a maximalizovania prínosov pre zákazníka. Požiadavka regulátora na zaručenie prístupu by pritom nemala znížiť stimuly konkurenčných subjektov z hľadiska investovania do alternatívnych prostriedkov, ktoré v dlhšom období zabezpečia zvýšenie konkurencie a udržateľnosť súťaže v tejto oblasti podnikania.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Neprehliadnite: