CISCO: Do Sieťového akademického programu sa za sedem rokov zapojilo vyše 4 600 študentov

Tlačový servis  /  20. 06. 2006, 07:53

Memorandum o spolupráci podpísali v roku 1999 zástupcovia spoločnosti Cisco Systems a Ministerstva školstva SR. Cieľom Sieťového akademického programu je vzdelávanie v oblasti infokomunikačných technológií, pričom výnimočne spája vedomosti technologického lídra tejto oblasti vo svete s jestvujúcim systémom vzdelávania.

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky je garantom projektu zo strany štátu. Partnerom projektu sa stala Slovenská sporiteľňa, ktorej finančný vklad od roku 2002 umožnil vybudovanie základov siete vzdelávacích inštitúcií zapojených do programu. Funkčnú sieť akadémií tvorí 51 stredných a vysokých škôl na Slovensku, kde v súčasnosti študuje na rôznych úrovniach viac ako 3 600 študentov. Všetky štyri semestre Sieťového akademického programu absolvovalo v uplynulých siedmych rokoch viac ako 1000 študentov.

„Cisco Systems si ako jedna z prvých spoločností na svete, a prvá na Slovensku, uvedomila potrebu inovácie vzdelávacieho procesu s ohľadom na neustále prenikanie infokomunikačných trendov do všetkých oblastí života a sektorov ekonomiky“, vysvetľuje Marcel Rebroš, generálny riaditeľ Cisco Systems Slovakia, s.r.o. V súčasnosti dosahujú slovenskí študenti sieťových akadémií vynikajúce výsledky i v celosvetovom porovnaní.

Sieťový akademický program Cisco – NetAcad vzdeláva študentov v kurzoch rozdelených podľa náročnosti. Primárne je program zameraný na internetové technologické zručnosti, znalosti sieťových technológií, hardvéru, softvéru, operačných systémov a programovanie v prostredí Java a Unix. Akadémie zastrešujú široký okruh tém od základnej – ako postaviť sieť, až po schopnosť budovať komplexnú IT infraštruktúru, ktorá si vyžaduje sofistikované nástroje. Vyššie úrovne kurzov sa špecializujú na bezpečnosť sietí, operačné programy a budovanie a spravovanie bezdrôtových sietí. Absolventi všetkých kurzov dostanú certifikát.

„Podporu programu NetAcad vnímame ako výnimočnú investíciu do rozvoja mladej generácie. Jeho absolvovanie znamená pre študentov stredných a vysokých škôl dôležitú prípravu na vstup do praktického života a neoceniteľnú konkurenčnú výhodu na trhu práce. Teší nás, že tento odvážny a ambiciózny krok môžeme po rokoch spolupráce hodnotiť ako úspešný,” uviedla Regina Ovesny–Straka, generálna riaditeľka Slovenskej sporiteľne.

Partneri sa v rámci Memoranda o spolupráci zaviazali spolupracovať pri implementácii programu NetAcad do vzdelávacieho systému v SR. MŠ SR podporuje vhodné začlenenie programu NetAcad do študijných programov stredných a vysokých škôl a ostatní partneri zabezpečujú podporu, propagáciu a ďalší rozvoj s dôrazom na inováciu. Program podstatnou mierou prispieva k príprave odborníkov v oblasti sieťových technológií, v ktorej je podľa štúdie IDC na Slovensku v súčasnosti neobsadených takmer 3 000 pracovných miest. Pred zavedením programu v SR prakticky neexistovala obdobná cielená a systematická príprava sieťových odborníkov. Podľa dostupných informácií 100 percent absolventov programu našlo okamžite pracovné uplatnenie v študovanom odbore. Jedným z významných výsledkov je príliv investícií v oblasti infokomunikačných technológií na Slovensko v uplynulých rokoch, ako sú call centrá alebo vývojové softvérové centrá popredných technologických značiek.

Neprehliadnite: