ST: Rozvoj východoslovenského regiónu – nové možnosti spolupráce medzi súkromným a verejným sektorom

Tlačový servis  /  13. 06. 2006, 11:22

Dnešné stretnutie na tému Nové technológie a príležitosti a ich vplyv na rozvoj východoslovenského regiónu sa konalo pod záštitou rektora Technickej univerzity v Košiciach, Dr.h.c. prof. Ing. Juraj Sinaya, DrSc. Pozvanie na stretnutie okrem iných hostí prijali Pavol Prokopovič, Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a Dr. Karl-Gerhard Eick, podpredseda predstavenstva a výkonný viceprezident pre financie Deutsche Telekom AG.

Pracovné stretnutie za účasti najvyšších predstaviteľov Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a Deutsche Telekomu AG spája spoločný cieľ – využiť potenciál atraktívneho regiónu a ponúknuť jeho obyvateľom možnosť podieľať sa na vytvorení plnohodnotného pracovného prostredia s parametrami vyspelých krajín Európskej únie.

Myšlienku IT Valley iniciovali začiatkom tohto roku Technická univerzita v Košiciach so spoločnosťou Deutsche Telekom AG, prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti T-Systems Slovakia, spolu s ďalšími IT a ICT spoločnosťami pôsobiacimi na Slovensku. Cieľom tejto iniciatívy bolo naštartovať spoluprácu podnikateľského sektoru, akademickej pôdy, verejnej správy a spoluprácu v oblasti využitia moderných info-komunikačných technológií tak, aby z toho profitoval celý región východného Slovenska.

Spoločnosť Deutsche Telekom AG je na Slovensku zastúpená prostredníctvom skupiny Slovak Telekom (do ktorej okrem iných spoločností patria Slovak Telekom, a.s., a  T-Mobile Slovensko, a.s.) a prostredníctvom spoločnosti T-Systems Slovakia, s.r.o., sídliacej v Košiciach, ktorá je dcérskou spoločnosťou T-Systems Enterprise Services GmbH. Tieto spoločnosti sú známe uvádzaním pokrokových technologických noviniek, svojou vysokou zainteresovanosťou a podporou informačných technológií. Skupina Deutsche Telekom je lídrom v budovaní info-komunikačnej spoločnosti a jej jednotlivé dcérske firmy sú najvýznamnejšími podporovateľmi vzdelávacích aktivít v krajinách svojho pôsobenia. Deutsche Telekom AG spoločne so Slovak Telekomom v roku 2004 v rámci projektu Počítače pre školy vybavil všetky základné a stredné školy na Slovensku novou počítačovou učebňou a pripojením do internetu. Realizácia projektu sa uskutočnila v  rekordne krátkom čase, za menej ako 6 mesiacov. Celková hodnota projektu dosiahla čiastku 1 mld. Sk.

Deutsche Telekom AG sa už šesť rokov angažuje na slovenskom telekomunikačnom trhu. Slovak Telekom výrazne rozvinul svoje aktivity počas tohto obdobia. Poskytol špičkové služby nielen domácim zákazníkom, ale významné medzníky zaznamenal aj na medzinárodných telekomunikačných trhoch. Telekomunikačná sieť a služby skupiny Slovak Telekomu patria k najmodernejším infraštruktúram na svete, služby pre zákazníkov dosahujú špičkovú medzinárodnú úroveň,“ uviedol Dr. Karl-Gerhard Eick, podpredseda predstavenstva a výkonný viceprezident pre financie Deutsche Telekom AG.

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR je garantom informatizácie a internetizácie Slovenska. Zvyšovanie digitálnej gramotnosti obyvateľstva a podpora tvorby digitálneho obsahu v slovenskom jazyku je jedným z jeho cieľov. V roku 2005 bolo podporených spolu 343 projektov v celkovej sume vyše 90 mil. Sk. Išlo väčšinou o neziskové organizácie, základné, stredné aj vysoké školy, živnostníkov i právnické osoby. V roku 2006 podporí ministerstvo 540 projektov v celkovej sume približne 90 mil. Sk.

Hlavnými prioritami rezortu dopravy, pôšt a telekomunikácií v oblasti informatizácie spoločnosti v období rokov 2004 - 2006 boli moderné verejné služby on-line, digitálna gramotnosť, dostupnosť a bezpečnosť internetu. Z týchto priorít vyplynuli i strategické dokumenty, ktoré vláda SR v tomto čase prijala ako Stratégia konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010 s jej akčným plánom a aktualizácia Akčných plánov Stratégie informatizácie spoločnosti. V rámci týchto koncepčných materiálov bola vládou schválená Cestovná mapa zavádzania elektronických služieb verejnej správy, ktorej cieľom je dosiahnuť zefektívnenie poskytovania služieb verejnej správy, zvýšiť jej transparentnosť a znížiť administratívne zaťaženie občanov,“ povedal Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Pavol Prokopovič.

Technická univerzita v Košiciach je najväčšia a najvýznamnejšia vysoká škola v regióne. Škola sa priamo podieľa na výchove a príprave budúcich IT špecialistov, je významným akcelerátorom rozvoja regiónu. Vzdelávajú sa tu mladí ľudia v perspektívnych povolaniach, vzniká tu know-how, na ktorom sa zakladá hospodársky rozvoj regiónu. Technická univerzita je dobrým partnerom pre zvyšovanie zamestnanosti v profesiách s vysokou pridanou hodnotou, a to ako pre východoslovenský región, tak aj pre celé Slovensko. Deutsche Telekom aj v tomto projekte ukázal, ako môže spolupráca verejného a súkromného sektora vydláždiť cestu do budúcnosti, a to otvoreným správaním a jasne stanovými spoločnými míľnikmi a cieľmi. „Iniciatíva IT Valley v spolupráci s T-Systems Slovakia prinesie širšie možnosti spolupráce pri riešení inovačných a aplikačných výskumných úloh medzi viacerými univerzitami na Slovensku. Pozitívne výsledky spolupráce v oblasti verejného a súkromného partnerstva urýchlia globalizáciu pracovných a vzdelávacích trhov v Európskej Únii i vo svete, “ uviedol Dr.h.c. prof. Ing. Juraj Sinay, DrSc., rektor Technickej univerzity Košice.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Neprehliadnite: