LogicaCMG vyvíja kľúčové bezpečnostné prvky programu Galileo

Tlačový servis  /  13. 06. 2006, 11:18

LogicaCMG získala zákazku na návrh a vývoj bezpečnostne najcitlivejších častí programu Galileo. Ide o systémy, ktoré generujú, distribuujú a spravujú šifrovacie kľúče, ktorými budú chránené prístupy a komunikácia veľkého množstva modulov, a to ako v pozemných zariadeniach, tak aj priamo na satelitoch.

Sú to systémy PKMF (Public Regulated Service Key Management Facility), MKMF (Mission Key Management Facility) a CGS-KMF (Ground Kontrol Segment Key Management Facility). Objem ďalších kontraktov pre európsky program satelitnej navigácie dosiahol celkom 20 miliónov eur.

Kľúčový tím pre vývoj týchto zariadení je zložený zo špecialistov spoločnosti LogicaCMG z Veľkej Británie, Holandska a Nemecka. V súlade s nákupnými procedúrami Galileo Industries a ESA (European Space Agency) začne teraz LogicaCMG hľadať subdodávateľov medzi európskymi spoločnosťami, aby si tak zaistila všetky komponenty potrebné na vývoj týchto zložitých zariadení. Získaním tohto kontraktu LogicaCMG ďalej posilnila postavenie jedného z dominantných svetových dodávateľov softvéru pre vesmírne misie. V súčasnej dobe je každý tretí satelit na obežnej dráhe riadený počítačovými programami, ktoré vyvinula LogicaCMG. Bola tiež dodávateľom a prevádzkovateľom systémov, ktoré umožnili pristátie sondy na Saturnovom mesiaci Titane.

Na príprave projektu Galileo sa LogicaCMG podieľa už viac ako 10 rokov. Navrhla architektúru systémov pozemného centra, jej konzultanti pomáhali pripraviť koncepciu spolupráce súkromného a verejného sektora pri financovaní projektu, a v súčasnej dobe pripravuje návrh zavádzania sofistikovaných lokalizačných služieb využívajúcich signál Galilea. Zároveň realizuje ďalšie projekty v súhrnnej hodnote zhruba 40 miliónov eur, ku ktorým napríklad patrí zariadenie na kontrolu postavenia satelitov, podpora Galileo Industries v oblasti bezpečnosti a nákupu, a vývoj kritických vedeckých algoritmov. Galileo bude európskym globálnym satelitným navigačným systémom patriacim pod civilnú správu, ktorý bude poskytovať veľmi presné lokalizačné služby s garantovanou spoľahlivosťou a kvalitou. Bude interoperabilný s oboma ďalšími hlavnými svetovými navigačnými systémami – americkým systémom GPS (Global Positioning System) a s ruským GLONASS. Po úplnom dokončení bude systém Galileo pozostávať z 30 satelitov (27 prevádzkových + 3 náhradných), umiestnených na troch obežných MEO (Medium Earth Orbit) rovinách vo výške 23 616 km nad Zemou.

Sylvain Loddo, manažér pozemných systémov a prevádzky ESA Galileo Systems, uviedol: „LogicaCMG už pre program Galileo pracovala, takže má dokonalé vedomosti o tom, čo zariadenia potrebujú, aby mohli riadiť systém s viac ako 30 satelitmi. K tomu má veľmi inovatívny a zároveň pragmatický prístup k riešeniu mnohých technologických výziev. LogicaCMG už naviac preukázala, že je spoľahlivým dodávateľom kritických softvérových systémov pre EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), predchodcu Galilea riadeného ESA (European Space Agency). Teší nás, že so svojimi skúsenosťami teraz podporí aj projekt Galileo.“

Neprehliadnite: