AMD bude predávať procesory Transmeta

Michal Klembara  /  11. 06. 2006, 09:56

Spoločnosti AMD a Transmeta uzavreli dohodu, podľa ktorej bude AMD predávať procesory Transmeta Efficeon pod svojou vlastnou značkou ako AMD Efficeon. Devízy týchto procesorov sú nízka spotreba (len niekoľko wattov) a nízka cena. Hlavné uplatenie nájdu v projekte Microsoftu FlexGo.

V máji ohlásili spoločnosti Microsoft a Intel projekt FlexGo. Ide o lacný počítač, ktorý je určený pre zaostalé trhy ako Brazília, Rumunsko, Čína, Mexiko a Rusko. V rámci tohto projektu dostane zákazník počítač za polovičnú cenu a druhú v podstate spláca, aj keď trochu zvláštnou formou. Funguje to na princípe predplácania hodín strávených pri počítači. Jedna hodina bude stáť 0,75 USD (22 až 23 Sk) a po predplatení 800 hodín je počítač splatený. Základnými znakmi FlexGo počítača mali byť operačný sýstem Windows Xp Home a procesor z dielne Intelu. A práve tu nastala zmena. Procesory Intel boli nahradené procesormi AMD Efficeon.

AMD sa tak veľmi ľahko podarí preniknúť na nové trhy v podstate bez navýšenia vlastných nákladov. O vývoj sa stará spoločnosť Transmeta, ktorá už priamo na procesorovom trhu nepôsobí a výroba bude prebiehať u Fujitsu. FlexGo sa vhodne dopĺňa s vlastným programom AMD 50x15, ktorého cieľom je, aby 50% svetovej populácie malo do roku 2015 počítač. V rámci neho ponúka AMD komplet vlastné riešenia (niektoré postavené na procesoroch Cyrix).

A aké sú vlastne procesory Efficeon? Základná charakteristika je asi taká, že ako všetky procesory Transmeta ani Efficeon nie je klasický x86 procesor. Preto sa inštrukcie musia softvérovo emulovať. Dnes to už zásadné problémy nespôsobuje. Efficeon má plnú podporu inštrukcií MMX a SSE (1 až 3). Na emuláciu sa vyhradzuje 16 MB pamäte RAM.

Procesory radu Efficeon môžu dosiahnuť frekvenciu až 1 700 MHz, inštrukčnú L1 cache majú o veľkosti 128 kB, dátovú L1 cache 64 kB a L2 cache má 1 MB. V procesore je integrovaný northbridge, podporované sú pamäte DDR266 a DDR333, zbernica AGP 4x a využívaná je zbernica Hyper Transport 400MHz. Maximálna spotreba by sa mala pohybovať v rozmedzí 7-8 Wattov.

Neprehliadnite: