Paranoja na pokračovanie 2. – Ad-Aware

Július Pastierik  /  12. 06. 2006, 00:00

V druhom dieli nášho seriálu o antispyware si predstavíme ďalší zaujímavý nástroj z tejto série programov – Ad-Aware. Zároveň si trochu pohovoríme o niektorých typoch spyware, aby sme postupne spoznali, aká háveď to vlastne je.

Vítam všetkých paranoikov, ktorých zaujal tento seriál v jeho druhom pokračovaní, v ktorom sa o.i. chcem, venovať spyware typu „keylogger“. Už minule som spomínal, že nemám rád definície a preto chcem rôzne typy spyware (ak sa to vôbec dá) postupne predstaviť pri rôznych programoch formou voľného rozprávania o nich. Jedným z typov spyware sú tzv. „odchytávače klávesnice“, t.j. programy, ktoré sledujú čo píšete a potom to „niekde“ posielajú.

ad-aware

Niekto si povie – no a čo, nech vedia čo robím. Žiaľ, závažnosť práve tohto typu spyware je veľmi rozsiahla – hádam najrozsiahlejšia zo všetkých, pretože umožňuje získať údaje nepredstaviteľnej hodnoty. Iba pre predstavu – zdrojové texty programov, ktoré niekto práve píše, firemné listy a dokumenty (a nemusí to byť zrovna milostný list šéfovi či šéfke), prístupové heslá a kódy k bankovým účtom a pod. Predstavte si, že by niekto zachytil, ako píšete román (práve s manželkou vydávame historický román, preto tento príklad), potom ho trochu pozmenil a vydal ako svoj - a vaša niekoľkomesačná práca, ktorou sa živíte je…

ad-aware

Pravdaže, získané údaje sa dajú zneužiť aj iným, menej škodlivým spôsobom. Pokiaľ niekto vie, čo robíte na počítači, môže vám zaslať reklamu s produktami alebo službami, ktoré sú „ako ušité“ práve pre vás (či už ako spam, alebo ako list poštou, do firmy, domov…). Na reklamu sa míňajú nemalé peniaze a tzv. direct mailing (robil som aj v oblasti marketingu, takže viem o čom hovorím) je jedna z najúčinnejších foriem reklamy. Žiaľ, nie každý pri nej používa tie správne spôsoby získavania informácií.

ad-aware

Vráťme sa však k nášmu programu Ad-Aware. Rozhodne patrí medzi tie programy, ktoré svojím rozsahom dokážu odhaliť značné množstvo spyware, o čom svedčia aj rôzne testy, napr. v známom časopise Computer. Žiaľ, na rozdiel od minule predstaveného programu Spybot Search&Destroy neumožňuje rezidentnú ochranu. Na druhej strane dokáže odstrániť niektoré spyware, z ktorými si program Spybot Search&Destroy nevie zatiaľ dať rady (je to moja osobná – ani nie mesačná skúsenosť), ale platí to aj naopak. Práve pre tieto skúsenosti a vzájomne sa dopĺňajúce možnosti doporučujem, aby tieto dva programy používatelia používali súčasne. Na rozdiel od antivírových programov, ktorým to niekedy vadí (a niektoré to dokonca ani nedovolia) to v prípade antispyware programov v kombinácii – jeden rezidentný, ostatné nerezidentné určite nevadí.

ad-aware

Hoci program je iba v angličtine, pri všetkom nás sprevádza metódou postupných krokov, takže je aj pre menej zdatných používateľov pomerne jednoduchý na používanie. Žiaľ, freeware verzia tohto programu je trochu ochudobnená oproti platenej, napr. práve o možnosť rezidentného sledovania. Prípadné zakúpenie však už ponecháme na každého osobitne.

Internet: http://www.lavasoft.com/

Neprehliadnite: