Blinklist.com - Social bookmarking

Branislav Rác  /  08. 06. 2006, 11:38

V poslednom čase sa na internete objavilo množstvo takzvaných social bookmarking služieb. Celú túto mániu odštartoval server del.icio.us. Ich podstatou je to, že užívatelia takejto služby zálohujú na server svoje obľúbené položky a zdieľajú ich s inými užívateľmi služby. Dnes sa pozrieme na jednu z takýchto služieb, ktorá sa volá Blinklist, a to ako funguje, sa dozviete v článku.

frontpageblink.pngPo zasurfovanií na adresu www.blinklist.com sa ocitnete na hlavnej stránke tejto služby. Ako to už býva, neminie Vás uvítací reklamný slogan služby a veľké tlačidlo s nápisom Signup vás láka registrovať sa do tejto služby.

Rozhranie

Po krátkej registrácii, bez aktivačného e-mailu, sa dostávate priamo do rozhrania služby. Vpravo sa nachádza panel, ktorý obsahuje vaše obľúbené stránky. Výborné na službe Blinklist je to, že vie tvoriť aj náhľady týchto stránok.

sshot-1.pngStránky sa delia na dve skupiny, a to privátne stránky označené žltým zámkom a takzvané public stránky, teda stránky, ktoré sa zobrazujú aj ostatným uživateľom Blinklistu. Ďalej sa tu nachádza políčko s číslovkou a textom blinks. Toto pole znázorňuje koľko užívateľov si už danú stránku do Blinklistu pridalo.

Vyhľadávanie

Blinklist obsahuje samozrejme aj vyhľadávací engine, pričom je možné vyhľadávať v troch kategóriách a to Public, teda stránky prístupné všetkým užívateľom. Mylist prehľadáva váš zoznam stránok uložených v Blinkliste. A samozrejme je tu vyhľadávanie v Google.

Options alebo nastavenia

Nastavenia služby Blinklist sú dosť bohaté. Umožňujú rôzne importy napríklad obľúbených položiek z vášho prehliadača alebo služieb ako Furl a del.icio.us. Samozrejmosťou je aj záloha súčasných bookmarkov a pridanie novej stránky do Blinklistu.

Pridávanie stránky

Pri pridávaní stránok sa ešte pristavím. Je možné ho uskutočniť tromi spôsobmi. Klasicky cez menu options. Cez bookmarklet link, alebo cez rozšírenie pre Firefox - toolbarom. Inak toto je zrejme jediný naozaj účelne spracovaný toolbar.

Záver

Blinklist je skutočne kvalitné riešenie, ak hľadáte riešenie pre vaše online záložky. Má nielen príjemný, ale aj funkčný design. Túto stránku odporúčam do pozornosti ako možnú stanicu pre vaše online záložky.

Neprehliadnite: