Paranoja na pokračovanie 1. – Spybot Search&Destroy

Július Pastierik  /  05. 06. 2006, 00:00

Nedávno sme si predstavili niekoľko freeware antivírových programov. Hoci ich profesionálne verzie niekedy obsahujú aj antispyware, v prípade freeware verzií to tak už nie je a preto sa budeme teraz venovať niekoľkým takýmto programom.

Názov tohto seriálu som nazval „Paranoja na pokračovanie“. Je to tak preto, že ochrana počítača už pomaly naozaj pripomína paranoju – musíme mať nainštalovaný antivírový program, antispyware, firewall, v prípade dial-up pripojenia nejaký ten špeciálny antidialer, antispam a to sme ešte nespomínali mnohé z týchto pojmov (hoax, adware, phising, pharming, … a kto vie, čo sa všetko ešte objaví), ktoré nám „spríjemňujú“ život. Ak k tomu ešte pripočítame to, že veľmi často (ak nie najčastejšie) sa chyba vyskytuje medzi medzi stoličkou a klávesnicou … ale to je už iná kategória, ktorá nespadá do sféry software.

spybot

O mne je známe, že nemám rád definície a preto iba veľmi stručne pripomeňme, že spyware sú rôzne programy, ktoré sa nainštalujú na náš počítač za účelom škodenia. Sú to väčšinou drobné programy či iba obyčajné záznamy v registroch, ktoré si ani nevšimneme a ktoré sa snažia získať rôzne dôverné (číslo platobnej karty, prístupové heslá, …) informácie, presmerovať naše pripojenie na draho platené linky (tzv. dialery) a pod. Nedávno som osobne riešil napríklad taký problém, že spyware (bol to malý skript v registroch) sa po prihlásení na internet (jedno akým programom) snažil na môj počítač nainštalovať vírus. Hoci tento vírus ihneď zachytil a odstránil antivírový program hnevalo ma, prečo sa vlastne neustále sťahuje.

spybot

Aby sme prešli takýmto problémom, resp. aby sme ich aspoň následne dokázali riešiť (lebo vyhnúť sa im úplne asi nedokážeme), je potrebné, aby sme používali nejaký vhodný antispyware program. Na rozdiel od antivírusov, kde sa doporučuje používať iba jeden, v prípade antispyware ich osobne doporučujem používať viac, pretože sa mi už stalo, že čo odhalil jeden, nedokázal odhaliť druhý a naopak.

spybot

V dnešnom prvom dieli „paranoického“ seriálu si predstavíme hádam najznámejšieho predstaviteľa z freeware sveta týchto programov – Spybot Search&Destroy. Hneď na úvod uveďme, že program môžeme používať aj v slovenčine, takže prácu s ním zvládne hádam každý. Pravdaže, jeho hlavná funkcia je jednoduchá – prehľadať počítač (súbory a registre) a odstrániť z nich to, čo tam nepatrí. Okrem toho nám však ako jeden z mála freeware programov tohto typu ponúka aj rezidentnú ochranu (aj keď táto je iba čiastočná), najmä pred nebezpečnými cookies a ActiveX komponentami pri surfovaní po internete. Žiaľ, viaceré nastavenia sa v tomto smere týkajú iba Internet Explorera, ale na svoje si prídu aj používatelia Opery. Pravdaže, zabráni nám v spustení aj takých programov, ktoré má na čiernej listine.

spybot

Skúsenejší používatelia tu nájdu aj ďalšie možnosti, z ktorých iba v krátkosti vymenujme skartovací nástroj, rôzne výnimky z prevádzanej kontroly, plánovač úloh a pod. Možností nastavenia je naozaj veľmi veľa. Z hľadiska hodnotenia patrí tento program oprávnene medzi tie najlepšie freeware programy vo svojej triede a aj napriek občasným problémom pri sťahovaní aktualizácií spyware databázy (je potrebné pohľadať voľnejší server) si zaslúži miesto v našom systéme.

Internet: www.spybot.info/en/index.html

Neprehliadnite: