Vypĺňajte ročné zúčtovanie zdravotného poistenia elektronicky

Patrik Pomichal  /  01. 06. 2006, 08:51

Ministerstvo zdravotníctva včera sprístupnil na svojej stránke www.zdravotnictvo.sk elektronické verzie formulárov na ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Elektronické formuláre sú pripravené vo formáte .zfo, čo je formát programu 602XML Filler.

Tento súbor je vlastne len ZIP-om skomprimovaný súbor XML, ktorý obsahuje digitálny podpis, výzor formuláru a popis vyplniteľných elementov a vzťahy medzi nimi. Súbor .zfo alebo XML súbor .fo otvoríte programom 602XML Filler, ktorý môžete zadarmo stiahnúť zo stránky MZ SR.

Tento spôsob vypĺňania má viacero výhod, keďže je možné formulár uložiť a vo vypĺňaní pokračovať neskôr, navyše niektoré položky sa vypĺňajú automaticky a ku každej položke dostanete pomoc v pravej lište, kde máte k dispozícií celé poučenie.

Vypĺňanie tak bolo pre mňa komfortné, aj keď by som tam ešte pridal dopĺňanie PSČ po výbere mesta a počiatočné hodnoty dátumov (nebolo by treba preklikávať celý rok). Celkovo si myslím, že je to ďalší krôčik k cieľu ako vybavovať všetky úrady cez internet.

Neprehliadnite: