AMD s novou radou procesorov pre notebooky – Turion 64 X2

Michal Kyžňanský  /  17. 05. 2006, 00:00

Dnes, 16.5.2005 firma Advanced Micro Devices vydala novú radu 64-bitových procesorov učených pre notebooky. Ide o prvé 64-bitové dvojjadrové procesory pre notebooky, ktoré sa objavia na trhu.

Turion 64 X2 – to je názov novej generácie procesorov od AMD. Podľa vyjadrenia manažéra divízie mobilných počítačov AMD - Davida Rooneyho sú tieto nové procesory stavané hlavne na paralelné multimediálne operácie. K tomuto pomôže aj chystaný operačný systém Windows Vista, ktorý si bude dobre rozumieť s touto novou radou procesorov. AMD vraví, že 85 percent počítačov má zároveň spustených minimálne 6 aplikácii ako napríklad antivírus, firewall, e-mail klienta, ochranu proti spamu, antispyware a blokovanie vyskakovacích okien. Práve multithreading je podľa AMD budúcnosťou a nová rada procesorov vďaka dvom jadrám určite naplní náročne požiadavky budúcnosti.

Spotreba procesora sa bude pohybovať na úrovni 25/35 wattov. Turion 64 X2 bude vydávaný v 4 verziách - TL-50, TL-52, TL-56 a TL-60, kde cena sa pohybuje od $184 po $354 pri odbere 1000 kusov. Taktovacia frekvencia sa bude pohybovať od 1600 MHz po 2000 MHz. Výrobcovia notebookov Acer, Fujitsu Siemens Computers, Gateway a Hewlett-Packard už ohlásili zakomponovanie tejto novej rady procesorov do ich produktov už v tomto kvartáli. AMD vydáva novú radu procesorov pre notebooky ako prvý, a tým chce získať náskok pred Intelom a jeho procesormi Core a neskôr Core Duo. Intel bude určite chcieť nadviazať na úspech platformy Centrino, a tak bude určite zaujímavý stav po vydaní novej rady procesorov pre notebooky od Intelu.

Neprehliadnite: