Antivírus náš každodenný I. – avast!

Július Pastierik  /  15. 05. 2006, 00:00

Hovoriť o potrebe antivírového programu by bolo ako nosiť drevo do hory. V krátkom seriáli si predstavíme také freeware verzie týchto programov, ktoré poskytujú aj rezidentnú ochranu. Aby sme žiaden neuprednostnili, pôjdeme podľa abecedy a preto ako prvý predstavíme český program avast!

Antivírová ochrana je jednou z najčastejšie diskutovaných tém na rôznych odborných aj laických fórach. Osobne veľmi nerád odpovedám na veľmi často kladenú otázku: „ktorý antivírový program je najlepší“, pretože podľa mňa na to neexistuje jednoduchá odpoveď. Teoreticky by to mal byť taký program, ktorý zachytí všetky vírusy. To však principiálne nie je možné, pretože podobne – ako pri ľudských chorobách – najprv sa musí poznať choroba a až potom sa na ňu dá hľadať vhodný liek.

avast

Napriek tomu, čo sme pred chvíľou uviedli, môžeme však v prípade programov použiť aspoň rôzne porovnávacie testy, ktoré nám môžu pomôcť pri ich výbere. Aj v tomto smere sa však nájdu testy a „testy“. Osobne nemám rád tie testy, ktoré dávajú príliš veľa programom ocenenie „100%“ – aj keď ich mnohí radi používajú (a možno je to práve pre tie „dobré“ výsledky). Medzi takéto testy dokonca osobne radím aj známy Virus Bulletin (www.virusbtn.com), pretože podľa neho všetky programy, ktoré v tomto seriáli predstavíme, dosiahli certifikát Virus Bulletin (VB) 100% Award. Radšej sa orientujem na také, kde je uvedená aj metodika testovania a kde sa uvádzajú aj podrobné percentuálne výsledky. Medzi takéto radím napr. rakúsky projekt, ktorý koordinuje Andreas Clementi (www.av-comparatives.org).

avast

Pozrime sa však bližšie na dnes predstavovaný program avast! Z hľadiska ochrany nám poskytuje to, čo od takéhoto programu očakávame – základnú kontrolu všetkých súborov na disku, pričom pri tejto kontrole program používa nielen vírusovú databázu, ktorá je denne aktualizovaná, ale má zahrnuté aj heuristické metódy na odhaľovanie niektorých nových alebo polymorfných vírusov. Pravdaže, ako sme už uviedli v úvode, poskytuje nám aj rezidentnú ochranu, ktorá je o.i. zameraná aj na počítačovú sieť, internet a elektronickú poštu.

Čo nám však o spoľahlivosti tohto programu hovoria výsledky testov na už spomínaných stránkach www.av-comparatives.org. Podľa posledných výsledkov, ktoré pochádzajú z februára tohto roku dokázal tento program odhaliť z cca pol milióna testovaných vírusov 93,58%, čo je určite potešiteľný výsledok. Žiaľ, avast! zatiaľ nepatrí medzi tie programy, ktoré majú dobrú heuristickú analýzu, pretože v tomto smere odhalil iba 26,7% vírusov. Celkove sa svojimi výsledkami zaradil medzi strednú („advanced“) triedu antivírových programov a dostal dve hviezdičky.

avast

Vzhľadom na svoje výsledky si dovolím tvrdiť, že tento program bude pre mnohých používateľov určite úplne dostačujúci, najmä ak často neinštalujú podozrivý software. Jeho pracovné rozhranie je o.i. preložené aj do slovenčiny, čo iba pridáva na jeho príťažlivosti. Ešte dodajme, že ako jediný z predstavovaných programov sa musí aj freeware verzia registrovať, pričom registrácia platí jeden rok.

Internet: www.avast.com


Neprehliadnite: