Neviazané DSL od ST - opäť s nami vybabrali

Vladimír Gábor  /  10. 05. 2006, 00:00

Doplnené o aktivity TÚ SR! Ak ste sa tešili na to, že po 1.5.2006 zrušíte hlasovú službu a zostane Vám iba ADSL linka, nechajte si radšej zájsť chuť. Tá možnosť tu síce je, ale je taká nevýhodná a komplikovaná, že je jednoduchšie radšej zostať trpieť zviazaný s hlasovou službou, než podstúpiť krížovú cestu rozviazania hlasovej služby od DSL prípojky.

Telekomunikačný úrad uložil firme Slovak Telekom povinnosť prestať nezmyselne viazať hlasovú službu s DSL prípojkou už od 1.1.2006. Firma sa však nechala počuť, že ona si nemyslí, že by niečo také z rozhodnutia TÚ vyplývalo, ale že rozviazanie služby pripravuje, aj keď tak nemusí urobiť.

Združenie Internet pre všetkých zorganizovalo Výzvu, a vôbec pokojné vody slovenského internetu sa začali mútiť. Ešte predtým nepriamo podporil takéto aktivity aj TÚ, pripojila sa ATO a Výzvu podporilo aj mnoho internetových stránok, pretože keď už sa nič nedialo, bolo v tej ubíjajúcej bezmocnosti potrebné o tom aspoň niečo nahlas povedať. Všetci s napätím čakali, ako Slovak Telekom svoj naznačený sľub vyplní.

Dnes už je viazanie hlasovej služby na DSL prípojku oficiálne minulosťou. Slovak Telekom svoj sľub naozaj splnil.

Splnil ho však takým spôsobom, že je pre klientov fakticky neprijateľný. Zmeniť službu môžete, ale Slovak Telekom do cesty pripravil toľko prekážok, že si to so zmenou všetci radšej dobre rozmyslia. Z hľadiska monopolného podniku neohroziteľne kraľujúceho na trhu s ADSL pripojením (80% podiel) je však celkom pochopiteľný. Veď prečo by sa mal vzdávať tých desiatok miliónov korún za hlasový program, mesačne prúdiacich na svoj účet, keď nemusí? Takto je aj vlk sýty (umlčaný TU a nespokojní klienti), aj koza celá (príjem ST).

Pes je zakopaný tentokrát v tom, že ak si chcete objednať od ST novú službu, pri ktorej nemusíte platiť za hlasový program (Vysokorýchlostný internet Plus), musíte najskôr zrušiť súčasné služby (hlasový program a ST DSL prípojku), ktoré máte, a musíte podpísať zmluvu úplne novú. Pocítili by ste teda niekoľkotýždňový výpadok svojho internetového pripojenia minimálne na dobu, kým by ST znovu neprešetril možnosť zriadenia ADSL linky (ktorá Vám doteraz bez problémov bežala) do Vášho bytu. Ak by ste aj takýto výpadok internetu vedeli prežiť, dostávame sa k ďalšej prekážke.

Pri neviazanej ADSL linke nemôžete využiť pohodlnú a rýchlu samoinštaláciu za symbolickú korunu, ale musíte zaplatiť 2379,- Sk (pri viazanosti na 24 mesiacov) za prepojenie dvoch káblov technikom od ST u vás doma, čo by inak zvládla aj cvičená opica. Za čo je to vlastne poplatok?

Toto je mimochodom úplne absurdné. Ak ste ako nový klient DSL prípojku nikdy nemali a objednáte si služby "po starom", teda zviazanú prípojku aj s volacím programom, môžete požiadať o samoinštalačný balíček a všetko si nainštalovať doma sami. Ak však chcete DSL linku používať bez hlasového programu, musí k vám prísť technik za 2379,- Sk, aby vám v byte priamo "nainštaloval" to, čo už dávno nainštalované máte a doteraz ste to úspešne používali.

Ďalším polienkom, ktoré ST kladie pod nohy na ceste za vytúženou neviazanou DSL prípojkou, je cena. Vlastných klientov si ST zabetónovalo na zviazaných produktoch absurdne vysokou cenou za neviazané DSL. Keď si ceny analyzujete zistíte, že neviazané DSL stojí rovnako, alebo len o pár korún menej ako to, ktoré je s hlasovou službou viazané. Keď k tomu pridáme aj drahšie zariadenia dodávané s neviazaným DSL, stráca sa aj posledná ilúzia.

Ak si teda spočítate časové a zmluvné komplikácie s prechodom, absurdne vysoký zriaďovací poplatok (za niečo, čo už máte), zanedbateľnú zmenu v novej cene, drahšie zariadenie (ak ste nový klient), chuť na DSL prípojku neviazanú s hlasovým programom vás nadobro prejde.

Ani alternatívni poskytovatelia sa do predaja neviazanej DSL prípojky (ADSL Partner Naked) nijako zvlášť nehrnú, čo dokresluje celý obraz o tom, aké podmienky ST vytvoril.

Zdravé konkurenčné prostredie je lepšie ako regulácia

Ak regulácia voči Slovak Telekomu funguje, tak je neefektívna a pomalá. Je to chyba vlády, že nedala TÚ dostatočné kompetencie? Je to chyba TÚ, že nie je dostatočne dôrazný?

Isté je, že keby ST nemal na trhu monopolné postavenie ako má, nemohol by si takéto chovanie, s fungujúcim pudom sebazáchovy, v zdravom konkurenčnom prostredí, nikdy dovoliť.

Vladimír Gábor


Doplnené: Zoznam aktuálnych aktivít TÚ SR voči spoločnosti Slovak Telekom.


Na začiatku roku Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) kontrolou zistil, že spoločnosť Slovak Telekom (ST) aj po 1. 1. 2006 nútene viaže ADSL s verejnou telefónnou službou. TÚ SR oznámil ST výsledok kontroly a zároveň začala ST plynúť lehota jeden mesiac, stanovená zákonom o elektronických komunikáciách, na odstránenie nedostatkov. Vzhľadom na to, že ST v zákonom stanovenom termíne neodstránila zistené nedostatky, TÚ SR začal správne konanie. ST hrozí pokuta a nápravné opatrenie.

TÚ SR vedie správne konanie voči spoločnosti ST aj vo veci veľkoobchodného prístupu ADSL Partner (po podpise zmluvy alt. operátora s ST bude koncový užívateľ služby platiť už len jeden účet za prístup, ale aj za službu priamo vybranému op.). Predmetom rozhodnutia úradu budú podmienky zmluvy.

TÚ SR si vyžiadal od ST podklady k veľkoobchodnému produktu ADSL Naked (tzv. neviazané ADSL) za účelom ich posúdenia. Spoločnosť Slovak Telekom predložila tieto podklady v utorok (9.5.2006).

Neprehliadnite: