Michal Slančík: S Webhosting Inet.sk máme veľké plány

Redakcia Inet.sk  /  24. 10. 2006, 00:00

Webhosting Inet.sk je komerčný projekt nášho internetového denníka, ktorý funguje už cez deväť mesiacov a za túto dobu si získal niekoľko desiatok spokojných zákazníkov. Ak sa chcete o tomto projekte dozvedieť viac, prečítajte si náš rozhovor s Michalom Slančíkom, ktorý je zodpovedný za projekt Webhosting Inet.sk a je aj jeho hlavným technickým poradcom.

Dobrý deň pán Slančík, Webhosting Inet.sk funguje už cez deväť mesiacov, ako ste spokojný s jeho výsledkami?

S výsledkami Webhosting Inet.sk sme veľmi spokojní, veď za túto krátku dobu sme prijali takmer 200 objednávok a zaregistrovali sme cez 160 domén. Pôvodne sme chceli počas tohto celého roka zaregistrovať okolo 100 domén, ale do konca roka možno dosiahneme aj dvojnásobok tejto hodnoty. A to nás samozrejme veľmi teší.

Pred pár mesiacmi ste predstavili nový produkt Start, pre koho je tento produkt určený a aké má zatiaľ výsledky?

Start sa hneď na začiatku ujal a trochu sme sa báli, že zatieni všetky ostatné produkty, ale našťastie nestalo sa tak. Tento produkt je určený najmä pre jednoduché web prezentácie, ktoré nepotrebujú toľko priestoru a nemusia mať k dispozícii ani databázu. Zároveň tento produkt je cenovo dostupný pre širokú verejnosť, čo sa potvrdilo aj pár dní po jeho oficiálnom predstavení.

Ako vnímate svoju konkurenciu a dokáže Vaša ponuka potencionálnych zákazníkov zaujať?

V našom kolektíve si zakladáme na kvalite, ktorú chceme našim zákazníkom poskytovať za rozumnú cenu. Aj preto patríme k najlacnejším poskytovateľom webhostingu a v pomere kvalita / cena nemáme konkurenciu.

Webhostingový trh stagnuje, preto sme prišli s našim vlastným webhostingom, ktorým chceme oživiť konkurenčný boj. Dúfame, že naša ponuka donúti konkurenciu znížiť ceny alebo upraviť parametre ich produktov, aby v konečnom dôsledku najviac ťažil samotný zákazník. Samozrejme to sa nestane zo dňa na deň a nejakú dobu to bude trvať.

Čo sa týka našej ponuky, už prvé mesiace dokázali, že s Webhosting Inet.sk treba rátať do budúcnosti. Možno ešte dlho nebudeme patriť k slovenským „gigantom“, ale rozhodne máme potenciál. Takže jednoznačne si myslím, že naša ponuka zákazníkov zaujala a ešte aj mnohých zaujme.

Prečo obmedzujete mesačný traffic a čo to pre Vášho zákazníka znamená, keď túto hodnotu prekročí?

K tomuto obmedzeniu sme dospeli z viacerých dôvodov. Napríklad nechceme, aby náš webhosting slúžil pre niekoho ako FTP server, kedy vzniká neúmerne veľký traffic a nerovnomerná záťaž na server, čo by nepriaznivo ovplyvnilo všetkých ostatných zákazníkov využívajúci tento server. Na takéto účely existujú špecializované hostingy a práve takéto obmedzenie donúti väčšinu takýchto špekulantov poobzerať sa po nich.

Zároveň si myslím, že poskytujeme dostatočne veľký traffic pre väčšinu internetových stránok, ktoré potrebujú klasický http://www.inet.sk/ Preto ak nejaká stránka mesačne presiahne 30 GB traffic, rozhodne nepotrebuje klasický webhosting, ale skôr služby špecializovaných webhostingov. Dokonca by sa dalo povedať, že takáto stránka by mala v blízkej budúcnosti uvažovať nad vlastným serverom.

A aký je náš postup? Prvýkrát, keď nejaká stránka prekročí povolený limit, nerobíme z toho žiadnu vedu. Keď sa už to stane 2x, tak daného zákazníka na to upozorníme. Po ďalšom opakovanom prekročení mu odporučíme prechod na vyšší produkt. Ak sa tak nestane, ďalší mesiac už dochádza k spoplatneniu dát, ktoré boli prenesené nad limit. Aktuálnu sumu Vám nemôžem uviesť.

Aké sú Vaše plány do budúcnosti a aké novinky môžeme očakávať?

Výborné výsledky Webhosting Inet.sk a niektoré udalosti výrazne ovplyvnili naše pôvodné plány. Ako som už spomínal, tento rok sme chceli dosiahnuť registráciu prvých 100 domén, ale podľa všetkého bude tento odhad výrazne prekonaný. Už v mesiaci apríl sme pripravili pre našich zákazníkov nový produkt (pozn. redakcie: Start) a postupne sme upravili technické parametre ostatných produktov, aby boli ešte viac zaujímavejšie.

Navyše v blízkej budúcnosti máme v pláne spustiť niekoľko projektov, ktoré budú úzko súvisieť s našim webhostingom alebo ho nejakou formou propagovať, ale ešte je skoro o nich hovoriť. V každom prípade náš webhosting je dynamický, a preto sa náš zákazník nemusí obávať, že budeme stagnovať. Rozhodne máme s Webhosting Inet.sk ešte veľké plány.

Povedali ste, že Vaše plány ovplyvnili niektoré udalosti. Mohli by ste nám povedať ktoré?

Samozrejme. Niekedy začiatkom apríla sme úplne nečakane začali poskytovať sponzorovaný webhosting, čo pôvodne nebolo našim plánom. Ale nakoniec sme si s Peťom Polakovičom povedali, že sa zíde podporiť niektoré nekomerčné projekty a tak nejak sme do toho spadli. Dnes už poskytujeme sponzorovaný webhosting niekoľkým sľubným projektom.

Aké podmienky musí spĺňať kandidát na sponzorovaný webhosting?

V prvom rade to musí byť neziskový projekt, ktorý je v začiatkoch alebo sa len rozbieha a má sľubné výsledky. Nechceme robiť charitu, podporujeme len nádejné projekty a ľudí, ktorí si to podľa nás zaslúžia. Od projektov, ktoré získajú náš spozorovaný webhosting vyžadujeme len jednu vec a to tradičný text v štýle: „Môj webhosting sponzoruje Webhosting Inet.sk“ alebo niečo podobné. Žiadnu inú podmienku si nekladieme.

Na čo budú použité príjmy z plateného webhostingu a koľko má Webhosting Inet.sk zamestnancov?

Webhosting Inet.sk je komunitným projektom, o ktorého chod sa starajú ľudia združení okolo internetového denníka Inet.sk a zamestnanci nášho partnera. Preto všetky príjmy budú použité na nákup serverov a zaplatenie technickej podpory. Neskoršie príjmy, keď bude chod webhostingu finančne a technicky plne zabezpečený, pôjdu do pokladnice internetového denníka Inet.sk a budú použité na jeho chod (technická starostlivosť, honoráre prispievateľov).

Ďakujeme Vám za rozhovor a želáme Webhosting Inet.sk veľa úspechov!

Neprehliadnite: