Oracle zverejňuje plán pre komplexnú platformu poskytovania telekomunikačných služieb

Tlačový servis  /  03. 05. 2006, 18:43

„Carrier-grade“ riešenie umožňuje poskytovateľom komunikačných služieb, prevádzkovateľom sietí, integrátorom a podnikom zhodnotiť existujúce investície do IT a sietí a rýchlo zavádzať lukratívne služby.

Spoločnosť Oracle vstúpi do telekomunikačného sektoru s celkom novým produktom. Nová platforma SDP (Service Delivery Platform) umožní poskytovateľom komunikačných služieb, prevádzkovateľom sietí a systémovým integrátorom presunúť súčasne siete s čiastočne oddelenými systémami na architektúru orientovanú na služby (SOA). Zároveň ale zníži časové a finančné nároky na zavedenie nových hlasových, dátových a multimediálnych služieb v existujúcich i budúcich sietí postavených na protokole IP (Internet Protocol). Podniky budú môcť pomocou Oracle SDP rozširovať svoju komunikačnú infraštruktúru a vytvárať tak solídnu základňu pre nové aplikácie hlasu cez IP (VoIP), mobilné aplikácie a aplikácie fungujúce v reálnom čase.

Škálovateľná platforma Oracle SDP podporuje konvergenciu IT a sieťových technológií a prináša špičkovú spoľahlivosť a dostupnosť služieb (carrier-grade), dostatočný výkon pre aplikácie fungujúce v reálnom čase, možnosť pripojenia k súčasným i budúcim sieťam založeným na protokolu IP a takisto rozhranie pre komunikáciu so systémami na podporu prevádzky a obchodu.

„Platformy pre poskytovanie služieb založených na štandardoch IT, ponúkajú operátorom atraktívnu hodnotu ako základ pre rozvoj interaktívnych, multimediálnych dátových služieb ďalšej generácie, “ povedal Philip Marshall, riaditeľ výskumu bezdrôtových a mobilných technológií v spoločnosti Yankee Group. „Zvlášť atraktívne budú platformy pre poskytovanie služieb, ktoré prostredníctvom ich štandardizovanej podpory a integrácie s podnikovými systémami ponúkajú urýchlenú návratnosť investícií. Dodávatelia, ktorí majú široké portfólio stabilných, vyspelých „carrier-grade“ produktov, budú mať proti konkurencii jednoznačnú výhodu.“

Oracle SDP – produktový plán, ktorý splní potreby odvetvia
Platforma Oracle SDP rozširuje Oracle Fusion Middleware o sieťové aplikácie, ktoré umožnia užívateľom pristupovať k mobilným aplikáciám, hlasovým službám a podnikovým aplikáciám prostredníctvom tradičných telekomunikačných sietí a takisto prostredníctvom sietí ďalšej generácie založenej na infraštruktúre IMS a VoIP. Plán spoločnosti Oracle pre platformu SDP zahrňuje rozsiahlu funkčnosť strednej vrstvy prispôsobenú komunikačným potrebám operátorov a podnikov.

Oracle SDP – teraz dostupné funkcie
  • Podpora IMS: Oracle SPD obsahuje prvotriedny aplikačný server protokolu SIP (Session Initiation Protocol), Presense Server, Proxy Registrar and Location, čiže tvorí úplnú infraštruktúru pripravenú na systém IMS. Infraštruktúru SIP získal Oracle akvizíciou spoločnosti Hotsip.
  • Podpora starších sietí: Oracle SDP poskytuje programovacie prostredie, ktoré rozširuje platformu J2EE o asynchrónne programovanie na základe udalostí. Takáto funkčnosť je nevyhnutná pre podporu a využívanie starších telekomunikačných sietí. Podporuje štandardy webových služieb Java API Parlay X. Technologia Parlay a SLEE získal Oracle akvizíciu nórskej spoločnosti Net4Call, ktorá dodávala infraštruktúrny softvér Parlay triedy „carrier-grade“.
  • Vrstva adaptácie siete: Oracle SDP poskytuje bohatý súbor adaptérov pre pripojenie k prvkom súčasných sietí a k telekomunikačným prístrojom. Umožňuje tak poskytovateľom služieb rýchlo uvádzať nové služby a zároveň chrániť skoršie investície.
  • Posielanie správ: Platforma Oracle SDP poskytuje mechanizmy pre prístup k obsahu z mobilných zariadení prostredníctvom širokého radu štandardných protokolov vrátane SMS a MMS.
  • Komunikačná infraštruktúra triedy „carrier-grade“ vrátane Oracle Database 10g, Real Application Clusters a Oracle TimesTen In-Memory Database pre podporu škálovateľných, trvalo dostupných a v reálnom čase fungujúcich služieb. To je zvlášť relevantné v oblasti telekomunikácií, kde je zaistenie dostupnosti služieb na strednej vrstve i na vrstve databáz jednoznačne kľúčové.

Oracle SDP – funkčnosť plánovaná do budúcna
  • Mechanizmy riadenia a účtovania hovorov: Funkčnosť riadenia hovorov napriek sieťami IMS i staršími sieťami a takisto sprostredkovateľ účtovacích informácií k rýchlej integrácii platformy SDP s billingovými systémami.
  • Správa zariadenia a úložisko zariadenia: Podpora správy zariadenia na základe štandardu a komplexného úložiska zariadenia.
  • Urýchlene dostupné služby: Sada služieb vrátane doručovania mobilného obsahu, hlasu cez IP a virtuálnych pobočkových ústrední, ktoré môžu byť urýchlene uvedené do prevádzky.

Výhody platformy Oracle SDP

Oracle SDP bude ucelené, na štandardoch založené riešenie, ktoré bude mať proti doterajším produktom na trhu nasledujúce výhody:
  • Komplexnosť: Oracle plánuje do platformy SDP integrovať najlepšie produkty svojej triedy. Funkčnosť integrovanej sady bude neporovnateľná s akýmkoľvek iným produktom na trhu a ponúkne zákazníkom flexibilitu k zavádzaniu nových služieb ako metódou postupného vývoja, tak naraz.
  • Integrované užívateľské profily: S využitím svojej vedúcej pozície v oblasti správy identít a middlewaru je Oracle schopný uviesť na trh riešenia SDP, ktoré umožnia operátorom poskytovať zákazníkom vysoko personalizované služby na základe iných profilov a referencií.
  • Konvergentný model programovania: Oracle plánuje vytvoriť jednotné programovacie prostredie na základe J2EE, ktoré bude podporovať súčasnú i budúcu generáciu siete a tiež integráciu s ostatnými podnikovými systémami, a tým pádom vývojárom zjednoduší vývoj služieb, integráciu a správu.
  • Hot Plugable, teda za prevádzky rozšíriteľná architektúra: Oracle SDP bude podporovať rôzne aplikačné servery, napríklad Oracle Application Server, OC4J, JBoss a WebLogic.
  • Ekosystém Oracle: Oracle ponúka rozsiahly ekosystém výrobcov sieťových zariadení, systémových integrátorov a nezávislých dodávateľov softvéru s bohatými skúsenosťami a vlastnými riešeniami postavenými na technológiách Oracle Fusion Middleware a Oracle Database. 
  • Služby, ktoré možno rovno spojazdniť: Na rozdiel od platforiem, ktoré vyžadujú i niekoľko mesiacov vývoja, než začnú generovať zisk, bude Oracle SDP obsahovať sadu služieb, ktoré možno urýchlene uviesť do prevádzky alebo použiť ako východiskový bod pre ďalší vývoj služieb.
„Naším cieľom je odpovedať na potreby trhu a poskytnúť zákazníkom komplexnú, škálovateľnú platformu služieb založenú na protokole IP,“ povedal Thomas Kurian, senior viceprezident spoločnosti Oracle pre serverové technológie. „Vytvárame ideálnu platformu pre vývoj a zavádzanie nových telefónnych služieb, ktoré budú prinášať hodnotu v súčasných pevných i bezdrôtových sieťach a zároveň sa uplatní v konvergovaných sieťach budúcnosti.“


Dostupnosť

Kľúčové prvky platformy poskytovania služieb spoločnosti Oracle sú už teraz k dispozícii a používa ich niekoľko poskytovateľov služieb po celom svete. Širší súbor funkčnosti bude sprístupnený v tomto kalendárnom roku. Podrobnejšie informácie sú k dispozícii na webovej stránke
http://www.oracle.com/corporate/pressroom/conference-call.html.

Neprehliadnite: